Finans

Boeing üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı

Boeing üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Ticari uçaklardaki yüksek hacmin ve sabit fiyatlı savunma geliştirme programlardaki harcamaların yansımasıyla, gelirler 16 milyar dolar oldu. Boeing, bu çeyrekte 3,2 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı kaydetti.

Boeing Başkanı ve CEO’su David Calhoun, “Olumlu yönde toparlanmamızda önemli adımlar atmaya devam ediyoruz ve performansımıza odaklanıyoruz. Bu çeyrekte güçlü bir nakit akışı sağladık ve 2022 yılı için pozitif nakit akışına ulaşma hedefimiz doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Bununla birlikte, gelir ve kazançlarımız, sabit fiyatlı savunma geliştirme programlarında ortaya çıkan harcamalar ciddi bir şekilde etkilendi. Bu programları olgunlaştırmaya, barındırdığı riskleri azaltmaya, müşterilerimize ve onların önemli görevlerine en iyi şekilde hizmet sağlamaya odaklanıyoruz. Zor bir ortamda çalışmaya devam ediyoruz. İstikrar oluşturma, performansımızı artırma ve taahhütlerimizi yerine getirme yolunda önümüzde yapılacak çok iş duruyor. Zorluklara rağmen, ekibimle ve şirketimizi güçlendirme yönünde katettiğimiz ilerlemeden gurur duyuyorum.” açıklamasında bulundu.

Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı; ticari uçak teslimatlarındaki artış, uygun tahsilat zamanlaması ve vergi iadesinin etkisiyle gelişme kaydederek 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çeyrek başında 11,4 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, özellikle faaliyet nakit akışı etkisiyle 14,3 milyar dolara yükseldi. Şirketin kullanılmamış 12 milyar dolarlık kredi olanağına erişimi bulunuyor.

Çeyrek sonu toplam şirket rezervi, 381 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticari Uçaklar

Ticari Uçaklar üçüncü çeyrek geliri, 787 teslimatlarının yeniden başlaması ve artan 737 teslimatlarıyla 6,3 milyar dolara yükseldi. İlk çeyrek faaliyet zararı oranı ise, Ar-Ge harcamalarının dahil olduğu yüksek çeyrek harcamalarıyla kısmen dengelenen ve önceki yılın üçüncü çeyreğine kıyasla düşük seyreden olağandışı maliyetlerin yansımasıyla yüzde -10,3 olarak gerçekleşti.

Boeing, ayrıca, her bir uçağın şirketin en yüksek standartlarını karşılamasını garanti altına alacak kapsamlı incelemelerin ardından, Ağustos ayı sonu itibariyle 787 teslimatlarına yeniden başladı. 787 programındaki uçak üretim oranı düşük seyretmekle beraber, bu oranın kademeli olarak ayda 5 uçak seviyesine dönmesi bekleniyor.

Boeing 737 MAX filosu, 2020 yılının sonundan bu yana yaklaşık 1 milyon ticari uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. Şirket, bu çeyrekte 167’si 737 modelleri, 27’si 767 modelleri, 18’i 777 modelleri ve 15’i 787 modelleri olmak üzere toplam 227 net uçak siparişi aldı. Ticari Uçaklar, bu çeyrekte 112 uçağın teslimatını tamamladı. Ticari Uçaklar rezervinde 307 milyar dolar değerinde 4.300’ün üzerinde uçak bulunmaktadır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik

Tahmin edilenden yüksek üretim ve tedarik zinciri maliyetleri ile teknik zorlukların yansımasıyla sabit fiyatlı geliştirme programlarında ortaya çıkan 2,8 milyar dolarlık harcamanın neticesinde, Savunma, Uzay ve Güvenlik üçüncü çeyrek geliri 5,3 milyar dolara, üçüncü çeyrek faaliyet zarar oranı ise yüzde -52,7’ye geriledi. Bu kayıplar, KC-46A, VC-25B, MQ-25, T-7A ve Ticari Mürettebat programlarında gerçekleşti. Üçüncü çeyrek sonuçları, ayrıca, diğer programlardaki uygun olmayan performansın etkilerini yansıtmaktadır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik, bu çeyrekte, ABD Hava Kuvvetleri ve İsrail Hava Kuvvetleri ile sırasıyla 15 ve 4 adet KC-46A tanker uçağı için üretim anlaşmaları imzaladı. Ayrıca, Polonya, gelecekteki taarruz helikopterleri olarak AH-64E Apache’yi tercih etti. Yine bu çeyrekte, aralarında ABD Hava Kuvvetleri’ne verilen ilk dört MH-139A Grey Wolf helikopterlerinin bulunduğu toplam 34 uçak ve 2 uydu teslimatı tamamlandı. Savunma, Uzay ve Güvenlik, ayrıca, İleri Düzey Kompozit Üretim Merkezi’ni Arizona eyaletinin Mesa şehrinde açtı.

Savunma, Uzay ve Güvenlik rezervi, yüzde 31’ü ABD dışındaki müşterilerden gelen siparişler olmak üzere 55 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Satış Sonrası Hizmetler

Düşük seyreden devlet hizmetleri hacmiyle kısmen dengelenen ticari satış sonrası hizmetlerdeki yüksek hacmin ve tercih edilen satış karmasının sonucu olarak, Satış Sonrası Hizmetler üçüncü çeyrek geliri, 4,4 milyar dolara, üçüncü çeyrek faaliyet kazanç oranı ise yüzde 16,5’e yükseldi.

Satış Sonrası Hizmetler, bu çeyrekte İtalya Hava Kuvvetleri ile KC-767A performansa dayalı lojistik desteği devam sözleşmesi ve Etiyopya Havayolları ile İniş Takımı Değişimi ve Uçak Sağlığı Yönetimi sözleşmesi imzalarken, ABD Donanması’ndan F/A-18 ikmal deposu destek siparişi aldı. Satış Sonrası Hizmetler, bu çeyrekte ayrıca, yüzüncü 737-800 dönüştürülmüş kargo uçağını AerCap’e teslim etti.

Boeing Capital’in çeyrek sonundaki net portföy dengesi 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer gelirlerdeki değişim, önceki yılın üçüncü çeyreğinde kaydedilen emeklilik mutabakat masraflarının yokluğundan kaynaklanırken, faiz ve borç masrafı düşük seyreden borç dengesi sebebiyle azaldı. Üçüncü çeyrek efektif vergi oranı, büyük oranda, değerleme ödemesindeki artıştan kaynaklanan vergi harcamasını yansıtmakta.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu