Uçuş Emniyeti

ABD’de sivil uçağı teşhis ederken düşen F-16’nın kaza raporu açıklandı

Geçtiğimiz Mart ayında ABD’de meydana gelen kazada, Teksas’ta hava trafik kurallarının dışına çıkan sivil bir uçağı teşhis ve önleme için kalkan F-16 uçağı düşmüştü. Pilot, F-16’dan fırlatma koltuğunu kullanarak kurtulmuştu. Atlayan pilot, yeni seçilen Oklahoma Senatörü Gentner Drummond’un oğlu.

military.com sitesinin haberine göre ABD Hava Kuvvetleri, kazanın raporunu kamuoyu ile paylaştı. Kazanın F-16 ile düşük süratte uçmaya çalışırken pilotun yanlış bir karar vererek uçağın kontrolünü kaybetmesi nedeniyle meydana geldiği ortaya çıktı.

Sivil uçağı önlemek için havalandılar

Oklahoma Ulusal Muhafızları’na ait iki F-16’ya, Louisiana’da Beauregard Bölgesel Havalimanı’nda bekleme paternine uymayan ve hava trafik kontrol merkezinin uyarılarına cevap vermeyen tek motorlu bir sivil uçağın teşhisi ve önlenmesi için kalk emri verildi.

Sivil uçağı teşhis eden ve tescili alan pilotlar gerekli bilgileri hava trafik kontrol merkezine verdikten sonra gaz açarak yükselmek üzere ayrılma manevrasına başladılar. Kol uçucusu pozisyonundaki F-16 pilotu, uçağın düşük süratte havada tutunmasını sağlayan flapları toplayarak yükselmek istedi.

Flapları toplamak için yanlışlıkla pilot ‘alternate flaps’ düğmesine bastı. Bir anda uçak titremeye başladı. Alçak irtifada olmaları nedeniyle süratsiz kaldığını zanneden pilot, düğmeye basmasından 4 saniye sonra fırlatma koltuğunu kullanarak uçağı terk etti.

Haber veremedi

Saniyeler içinde paraşütünü açan pilot, yakınlarda bir ağacın üzerine iniş yaptı. Acil durum telsizi ile koldaki lidere haber vermeye çalışsada başarılı olamadı. Acil durum kanalından da konuşamadı. Bunun üzerine cep telefonu ile filo komutanını arayarak durum bilgisini paylaştı. 

Bölgeye helikopter sevk edilerek pilot kontrol amaçlı askeri hastaneye kaldırıldı. 

Raporda kusurlu bulundu

Hazırlanan kaza kırım raporunda, hem lider hem de iki numaranın komuta, bilgi eksikliğine dikkat çekildi. Uçuş disiplinsizliği de yaptıkları belirtildi. Kazada etken olarak F-16’nın düşük hız ve alçak irtifa ortamının da öne çıktığı ifade edildi.

Senatörün oğlu

Kazada kurtulan pilot, geçtiğimiz günlerde yeni seçilen Oklahoma Senatörü Gentner Drummond’un oğlu olduğu ortaya çıktı. Düşen uçağın maliyeti ise yaklaşım 26 milyon dolar.

338 F-16 kazası meydana geldi

1975’ten bu yana, ABD Hava Kuvvetleri’nin F-16’larında toplam 383 A Sınıfı kaza meydana geldi. ABD Hava Kuvvetleri’nde A sınıfı kaza sınıfına uçağın kullanılamaz derecede hasarlandığı olaylar giriyor. Bu olaylarda 88 pilot hayatını kaybetti. (www.military.com)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu