Uzay

Hubble, ‘uzay üçgenini’ yakaladı

Hubble Uzay Teleskobu, birbirine çarpan iki galaksinin oluşturduğu ‘uzay üçgenini’ yakaladı.

Dün yayımlanan fotoğrafta, birlikte Arp 143 denen galaksilerin meydana getirdiği yıldız oluşum bölgesi görülüyor.

Uzmanlara göre galaksiler, uzayda asılı duran hareketsiz gökcisimleri değil. Aksine, birbirlerine yaklaştıklarında çarpışabiliyor, birbirini itip çekebiliyor ve hatta birleşebiliyor.

Bu tür birleşimlerde galaksilerdeki gazlar çarpışıp yoğunlaşarak, birleşmiş haldeki yeni evrenin merkezinde, bambaşka yıldızların meydana geleceği koşulları da oluşturuyor.

Garip şekilli galaksiler Tuhaf Gökadalar Atlası’nda yer alıyor. Bu atlas, 1966’da gökbilimci Halton Arp’ın derlediği, evrendeki olağandışı galaksilerin yer aldığı bir katalog niteliğinde.

NGC 2444 ve NGC 2445 adlı galaksilerden oluşan Arp 143 de bunlardan biri.

NASA’nın paylaştığı fotoğrafın sağında ışıltılı, çarpık ve sarmal galaksi NGC 2445 gözüküyor. Soldaysa “daha sönük” NGC 2444 var.

Uzmanlar, galaksilerin birbirlerinin içinden geçtiğini ve bu sayede NGC 2445’te yıldız oluşumu başladığını söylüyor.

“Yani bu galaksiler henüz tamamen özgür değil”

Gökbilimci Julianne Dalcanton, yıldız oluşum bölgelerinde halka şekillerinin yaygın şekilde görüldüğünü ancak üçgen şeklin “tuhaf” olduğunu ifade etti:

Bu şeklin nedenleri arasında galaksilerin birbirine hâlâ çok yakın olması ve NGC 2444’ün kütleçekimsel olarak diğer galaksiye tutunması var. NGC 2444, NGC 2445’in gazını çekirdeğinden uzaklaştırmaya yarayabilecek görünmez ve sıcak bir gaz halesine de sahip olabilir. Yani bu galaksiler henüz tamamen özgür değil ve sıra dışı etkileşimleri yüzüğü bu üçgene dönüştürüyor.

Bilim insanları, NGC 2445’in merkezine yakın yerlerdeki yeni yıldızların yaklaşık 1 milyon ila 2 milyon yaşında olduğunu tahmin ediyor. İkilinin arasındaki mavi görünen bölgedeki yaşlı yıldızlarınsa 50 milyon ila 100 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor.

NASA, NGC 2444’e dair ise şöyle yazdı:

Aktivitelerin çoğu NGC 2445’te gerçekleşse de bu durum etkileşim halindeki çiftin diğer yarısının yara almadan kurtulduğu anlamına gelmiyor. Kütleçekim mücadelesi NGC 2444’ü garip bir şekle soktu. Bu galaksi eski yıldızları içeriyor ve yeni yıldız oluşumu yok. Çünkü gazını bu galaktik karşılaşmadan çok önce kaybetti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu