Hava Kuvvetleri

Bakan Akar: “S-400’e Girit modeli olabilir”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400 hava savunma sistemi için Türkiye ve ABD arasında yaşanan kriz için Yunanistan’ın elindeki S-300’ler gibi Girit Modeli’nin uygulanabileceğine dikkat çekti. Hürriyet Gazetesi’nden Sedat Ergin’e konuşan Bakan Akar, son gelişmeleri değerlendirdi:

Hulusi Akar, sorunun sadece ABD tarafından Türkiye’nin önüne getirildiğine dikkat çekerek “Hayır, S-400 konusu diğer NATO ülkeleri tarafından önümüze getirilmiyor” dedi. 

Milli Savunma Bakanı, geçen sonbaharda yaptığı bazı açıklamalarda “S-300 sistemi, NATO ittifakı içinde nasıl kullanılıyorsa Türkiye’nin de S-400’ü aynı şekilde kullanabileceğini” belirtmişti. Bununla kastettiği Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulundurduğu Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleriydi.

SEDAT ERGİN’İN KÖŞE YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

GİRİT MODELİ

Bakana “Türkiye’deki S-400’ler için Girit’teki S-300’ler modeli geçerli olabilir mi?” diye sorduğumda şu yanıtı aldım:

“Evet olabilir. Ayrıca konu sadece Girit’teki S-300’ler de değildir. Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO’ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hâlâ Sovyet döneminden kalma silah sistemleri var. Bu silahlar da pekâlâ NATO içinde sistemde tutuluyor. Biz de bunu söyledik, Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

Akar, bu müzakerelere NATO’nun da katılabileceğini belirterek, şunları söylüyor:

“Bu görüşmelerin NATO şemsiyesi altında yapılabileceğini söyledik. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu konuya olumlu bir şekilde yaklaştığını belirtti. Ancak ABD tarafından böyle bir çalışma grubunun kurulmasına olumlu bakmadıkları yolunda açıklamalar yapıldı. Bu arada, ABD’nin S-400’ler konusundaki tutumunda meselenin ticari yönünü de görmeliyiz. Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 almasıyla başka ülkelerin de alması yönünde bir yol açılmış oluyor. Ticari nedenlerle de bunun başka ülkeler tarafından tekrarını önlemek için böyle bir yolun açılmasını durdurmak istiyorlar.”

‘Girit modeli’nden söz ederken, bu modelin kritik bir yönüne de değinmeliyiz. Bakana “Girit’teki S-300’lerin sürekli operasyonel olmadığı, çoğunluk depoda tutulduğu biliniyor” diye hatırlattığımda, şu yanıtı aldım:

“Sürekli kullanacağız diye bir şey yok ki. Bu sistemler tehdit durumuna göre kullanılır. Ona biz karar veririz.”

 

YUNANİSTAN S-300’LERİ GİRİT’TE

Kıbrıs Rum Kesimi, bir dönem Rusya’dan hava savunma sistemi olarak dönemin en iyi füze sistemlerinden biri olarak adlandırılan S-300’leri satın almıştı. Ancak Türkiye’nin araya girmesi ile S-300’ler Kıbrıs’ta Rumlar tarafından konuşlandırılamadı. Sistem Rum Kesimi tarafından Yunanistan’a satıldı.

Türkiye’nin NATO’da gerçekleştirdiği hamle ile sistem Girit Adası’na konuldu. Yunanlılar S-300’leri aktif olarak kullanamıyor. Zaman zaman ABD, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelerin katılımı ile düzenlenen tatbikatlarda S-300’lerin radar sistemlerinden yararlanılıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu