3’üncü Siber Güvenlik Sektör Zirvesi gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 3’üncü Sektör Zirvesi gerçekleştirildi.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üst düzey temsilcilerin katılımıyla 3’üncü Sektör Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Zirvenin açılış konuşmalarını; Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç gerçekleştirdi.
“Kendi Kendine Yeten Bir Siber Güvenlik Ekosistemi”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, açılış konuşmasında “Son 2 yıldır yaşamış olduğumuz küresel pandemi ile birlikte uzaktan çalışmanın da yaygınlaşması, bizlere bir kez daha verilerimizin güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmıştır.
Savunma Sanayii Başkanlığı olarak siber güvenlik alanında en verimli ve en hızlı mekanizmaları hayata geçirerek ülkemizin olası saldırılarda kendi kendine yeten ve bütün siber güvenlik çözümlerini üretebilen bir ekosisteme sahip olmasını amaçlıyoruz.
Yürüttüğümüz 50’ye yakın siber güvenlik projesi ile hem güvenlik hem de sivil kamu kurumlarımıza ürün ve hizmet sağlamaktayız.
Bu kapsamda, 2018 yılında, ülkemizin siber güvenlik alanında kendine yetebilen bir ülke olması hedefiyle, kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerinin de katkılarıyla Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ni kurarak, yerli siber güvenlik ekosistemini geliştirmek adına önemli bir adım attık.
Ülkemizde bir ilk olan ve Kümelenmemiz tarafından hazırlanan Ürün-Hizmet-Eğitim kataloglarımız ile siz değerli firmalarımızın ürünleri, hizmetleri ve eğitimlerini dünyanın dört bir yanında tanıtmak ve ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ihtiyaç makamlarına sunmaya devam ediyoruz.
Sektörümüzün en önemli problemlerinden biri olan nitelikli personel ihtiyacına yönelik olarak 2018’de başlatmış olduğumuz Eğitim Programlarında her geçen dün daha fazla sayılara ulaşarak, siber güvenlik uzmanları yetiştirmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Siz kıymetli Küme üyesi firmalarımızın gönüllülük esasına dayanarak eğitmen desteği sağladığı eğitimler ile bugüne kadar 94 farklı eğitim programında 264 eğitim verilmiş ve bu eğitimler ile 10.000’in üzerinde kişiye ulaşılmıştır.
“Türkiye’de Bir İlk: Siber Lise”
Yine Türkiye’de bir ilk olan Siber Lise’nin Başkanlığımızın paydaşı olan Teknopark İstanbul’da kurulmasına öncülük ettik.
Geçtiğimiz Siber Güvenlik Haftası’nı geniş bir katılımla gerçekleştirdik.
Bunların yanında, ekosistemin büyümesi için, her alanda olduğu gibi yeni fikirlere çok büyük ihtiyaç duyuyoruz.
Bu kapsamda yeni fikirlerin ürüne, ürünlerin markaya dönebilmesi adına düzenlediğimiz fikir yarışmaları, hackathonlar, yatırımcı buluşmaları ve hızlandırma programlarıyla hem mevcut firmalarımızı geliştirmek hem de yeni siber güvenlik firmaları ortaya çıkarmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Başkanlığımız bünyesinde faaliyet veren Teknopark İstanbul’da oluşturduğumuz Siber Güvenlik Kuluçka Merkezinde de siber güvenlik alanındaki start uplara yer vereceğiz.
Bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili daha detaylı bilgileri zirve boyunca sizlerle paylaşıyor olacağız.
“Kendi kendine yeren bir ülke olmak durumundayız”
Her geçen gün rekabetçi seviyesi artan yerli siber güvenlik ürünlerimizin kullanım oranlarının artması bize güven vermektedir. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle her anlamda güçlü ve kendi kendine yeten bir ülke olmak durumundayız.
Bugün burada siber güvenlik ekosistemine katkı sağlayan siz değerli firma yetkililerimiz ile sektörün geleceğini, yaşadığımız sorunları ve karşılıklı beklentilerimizi beraberce değerlendirmek istiyoruz
Bugün 3,5 yılı geride bırakan Kümelenmemiz,
200’ün üzerinde üye firmayı,
Yerli imkanlarla geliştirilmiş 300’ün üzerinde ürünü ve
400’den fazla hizmet ve eğitimi bünyesinde barındıran bir platform haline gelmiştir.
Kümelenmemizin 3,5 yıl boyunca Pazara Erişim, İnovasyon, Yeteneğe Erişim, Etkileşim ve Teknolojik Üstünlük başlıklarında gelişimi sağlamak adına 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiğini gururla ifade etmek isterim.
Temel hedefi firmalarımızı bir araya getirmek ve geliştirmek olan Kümelenmemiz tarafından 2018 yılından itibaren Pazara Erişimi sağlamak adına 71 farklı organizasyon gerçekleştirilmiştir.
Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda, firmalarımızı farklı sektörlerdeki alıcılarla bir araya getirmek adına düzenlenen bu organizasyonların en önemli çıktısı, firmalarımızın satışlarını artırmak ve büyümelerini sağlamaktır.” açıklamalarında bulundu.
“Bir Fabrikanın Çarkları”
Zirve kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Sizlerin de bildiği gibi yaşadığımız pandemi süreci ile birlikte dijital dünya ile daha bağlantılı hale geldik ve dolayısıyla siber tehlikelerle daha fazla yakınlaştık. Pandeminin dünya ekonomileri ve bireyler üzerindeki etkisi nispeten azalarak yeni normale geçiş sağlanırken, siber uzayda yarattığı etki ve değişim hareketliliği artarak devam ediyor. Salgın nedeniyle işletmelerin iş yapış şekilleri, bireylerin alışkanlıkları değişti, devletlerin ise özellikle kritik altyapı ve kamu hizmetlerini kesintisiz sürdürmelerine yönelik çalışmalarının önemi de daha da artıyor.
Bu kapsamda siber güvenlik, milli güvenliğimizden ayrı düşünülemez ve milli güvenliğimize önemli katkılar sağlayan bir unsur haline geldi. Günümüzde, ulusal düzeyde siber güvenliğini sağlayamayan ülkelerin, çok ciddi sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Siber güvenlik günümüzde tüm ülkelerin gündeminde üst sıralarda yer alan bir konu. Bu nedenle, siber güvenliğin sağlanması noktasında tüm kurumlarımızla ve paydaşlarımızla gerçekleştirilen çalışmaları çok önemli buluyorum. Bu anlamda, Siber Güvenlik Kümelenmesi de önemli bir platform. Ben bu vesileyle bir kez daha siber vatanımızın korunmasına katkı sağlayan Siber Güvenlik Kümelenmesi üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum.
“Siber Güvenlik Kümelenmesi, bir fabrikanın çarkları”
Siber Güvenlik Kümelenmesi, bizler için bir fabrikanın çarkları, bir saatin ilerlemesini sağlayan mekanizması gibi. Yani biri olmadan diğerinin hiçbir anlamı yok. Nasıl ki akrep ve yelkovan müthiş bir ahenk ve disiplinle birbirini takip ederek, bir ekip çalışması sunuyorsa işte bu kümelenme de siber güvenlik alanında böyle bir öneme sahip. Birlikte hareket etmenin kazandırdığı bu bakış açısıyla çok daha güzel işlere imza atacağız.” ifadelerinde bulundu.
Bakan Yardımcıları ile Başkanlar, açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen kapalı oturumda sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundular.
Savunma Sanayii Başkanlığı Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Muhammet Sami Ulukavak, zirve kapsamında Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 2021 Yılı Değerlendirmesi Ve Vizyon Sunumu’nu gerçekleştirdi. Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Birim Müdürü Duygu Fidancıoğlu ise Ulusal Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Vizyonu ve Yerli Siber Güvenlik Çalışma Grubu Faaliyetleri ile ilgili sunumu yaptı.
Kaynak: SavunmaSanayiST