Havacılık Endüstrisi

Yangınla mücadelede İHA dönemi: Bayraktar’dan sonra Serçe de kullanıldı

Orman Bakanlığı bu yıl yoğun olarak İnsansız Hava Aracı sistemlerini yangın takip ve kontrolünde kullanmaya başladı. Kiralanan yangın söndürme helikopter ve uçaklarının yanı sıra bu yıl bakanlık Baykar tarafından tasarlanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet tarafından da başarıyla kullanılan Bayraktar TB2 İHA sistemini bakanlığa kiraladı.

Bu yaz yangın operasyonunda TB2 Çanakkale ve Antalya’daki yangınların takibi ve kontrolü amacıyla Baykar’ın destek verdiği ekip tarafından uçuruluyor. Alınan görüntüler kurulan sistem ile yangın yönetim merkezi ile paylaşılıyor. 

BİR İHA 361 YANGIN GÖZETLEME KULESİ YERİNE

Bakanlık yaptığı açıklamada, “İHA 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin fit yükseklikte bulunduğu noktadan 3.5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyerek, 361 yangın gözetleme kulemizin yaptığı görevi yerine getirmektedir. Bu sayede zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır.” Bilgisini vermişti.

ASELSAN’DAN SERÇE İHA TALEP EDİLDİ

Geçtiğimiz ay Çanakkale’de meydana gelen yangın geniş alanı tehdit etmişti. Ecabat’taki yangın için bakanlık ASELSAN’dan keşif yapılması amacıyla SERÇE Çok Rotorlu İnsansız Hava Aracı Sistemi talep edildi.

Bu doğrultuda, ASELSAN tarafından geliştirilen yeni tip SERÇE Sistemleri bölgeye ivedilikle sevk edildi. SERÇE Sistemi, özellikle gece karanlık ortamda termal kameralarla toprak altında kalan çıplak gözle görülemeyen yüksek ısıları tespit edip söndürme faaliyetlerine destek oldu.

ASELSAN SERÇE Çok Rotorlu İnsansız Hava Aracı Sistemi kullanımı beğeni ile karşılanmış olup, Bakanlık yetkilileri ile olası orman yangınlarına müdahale aracı olarak SERÇE Sistemine entegre edilebilecek teknolojiler üzerine görüşüldü. Bakanlık alt yapısına entegre edilecek SERÇE Sistemleri ile söndürme ekiplerine anlık veri aktarımını sağlayacak çözümler üzerine çalışılması yönünde mutabık kalındı.

6,5 KİLOGRAM TAŞIYOR

ASELSAN tarafından geliştirilen SERÇE Çok Rotorlu İnsansız Hava Aracı Sistemi , SERÇE-1, başta keşif, gözetleme ve istihbarat görevleri olmak üzere, yol trafik bilgisi ve sınır güvenliği gibi görev ihtiyaçlarına göre farklı faydalı yük ile donatılabilen, tam otonom görev yapabilen bir insansız uçan sistemdir. Yüksek faydalı yük kapasitesi ile zor koşullarda görev yapacak şekilde geliştirilmiş olan SERÇE-1, standart tümleşik kamerası ile gündüz ve gece görev yapabilmektedir.

Sistem Özellikleri

• Ağırlık : < 6,5 kg

• Uçuş Süresi : > 30 dakika (1 kg faydalı yük ile)

• Seyir Hızı : 45 km/saat

• Haberleşme Menzili : 3 km (standart): > 5 km

• Görev İrtifası : 10.000 Feet

• Katlanabilir kollar

• Yedekli motor yapısı

• Lazer destekli iniş sistemi

• Hedefe kilitlenebilme

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu