Haberler

Çanakkale Zaferi 108 yaşında

Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıl dönümü başta Çanakkale olmak üzere yurtta gururla anılıyor.

Tüm dünyanın Türk Ordusu karşısında dize geldiği Çanakkale Zaferi’nin dünyaya bir kez daha hatırlatıldığı 18 Mart kutlu olsun.

Başta ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve bu ülke uğuruna şehit düşmüş tüm kahramanları saygı ve rahmetle anıyoruz.

Çanakkale’deki ilk hava zaferi ile ilgili tablo, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda sergileniyor. Fotoğraf: Emin KURT

İLK TÜRK HAVA ZAFERİ ÇANAKKALE’DE KAZANILDI

Çanakkale Savaşları sırasında birçok ilk de yaşandı. O gün Çanakkale’de konuşlu 1. Tayyare Bölüğü’nde görevli Pilot Üsteğmen Ali Rıza (GÖKER) ve Rasıt Yedek Subay İbrahim Orhan Bey AK, 1 numaralı Albatros C.I uçağı ile keşif görevine çıktılar. Kabatepe üzerine geldiklerinde bir düşman uçağı ile karşılaştılar. Bu uçak, Bozcaada’dan havalanmış olan Maurice Farman M.F. 11 modeli uçak, Fransız MF98T hava birliğine aitti.

Zaferin amillerinin fotoğraflarına yer veren Harp Mecmuası’nın 4. sayısının 54. Sayfası. Arşiv: Emin KURT

Rasıtlar tarafından kullanılan makineli tüfeklere sahip her iki uçak Kabatepe üzerinde hava muharebesine girişti. Uçakları pilotlar kullanırken, arka kabinde bulunan rasıtlar da uçağın makineli tüfekleri ile birbirlerine ateş ediyorlardı. Benzin deposundan isabet alan Fransız uçağı yanarak düştü. Yapılan zemin araştırmasında düşen Fransız uçağının enkazı Kabatepe’de tespit edildi. Bu başarıdan dolayı her iki uçucuya kıdem zammı ve para ödülü verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu