Havacılık Endüstrisi

TUSAŞ’ın hedefi 500 milyon dolarlık yerlileştirme

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), özgün hava platformlarını yüksek yerlilik oranı ile milli havacılık ekosistemine kazandırmak için 500 milyon dolar hedefi koydu. Halen TUSAŞ, 250 civarında yerli ve milli firma ile toplam 600’ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çalışmaların tamamlanması ile önümüzdeki yıllarda toplam 500 Milyon ABD Dolarlık bir hacimde yurtdışı tedarikinin önüne geçilmiş olacak. İlk etapta bu yıl sonuna kadar 100’e yakın komponent yerlileştirilmiş olacak. 

TUSAŞ, Yüksek teknoloji ürünler için mühendislik ve teknik konularda Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra üretim süreçlerinden nihai ürünün testlerine kadar tüm aşamalarda yardımcı sanayiinin gelişmesine katkıda bulunuyor. 

Yapısal bileşenlerin yanı sıra hava platformunun kritik parçalarını kendi mühendisleri tarafından geliştirmeye devam eden TUSAŞ, diğer taraftan hammaddeden, ihtiyaç duyulan parçanın üretimine birçok aşamada yerli yardımcı sanayinin gelişimini destekliyor.

 

Bu kapsamda, alt sistem, ekipman, malzeme alanında çalışmalar yürüten TUSAŞ, GÖKBEY, HÜRJET, HÜRKUŞ, MMU, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ANKA, AKSUNGUR, T129 ATAK ve T70 Genel Maksat Helikopteri gibi özgün ve milli projelerinde, hidrolik sistemlerinden güç sistemlerine, yangın söndürme sistemlerden yakıt tankına, iniş takımlarından iklimlendirme sistemlerine, aydınlatma ünitelerine geniş yelpazede yerlileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Böylece, Türk havacılık ekosisteminin tam bağımsız bir şekilde gelişmesini hedefliyor. 2021 sonu itibarı ile özgün hava platformlarına yönelik 100’e yakın komponentin yerlileştirme aşamaları tamamlanacak.  

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu