Havayolları

Yolculara yeni haklar

Koronavirüsü nedeniyle uçuşların iptal olması, havayollarının neredeyse tüm seferlerini durdurmasıyla milyonlarca yolcu da mağdur oldu. Bu mağduriyetin giderilmesi için alınan yeni kararlar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yeni uygulamaya göre 5 Şubat’tan itibaren uçuşu iptal edilen yolcu, istediği bir tarih için bilette değişiklik yapabilme hakkına kavuştu. Biletlerin açığa alınabileceği gibi açığa alınıp kullanılmayan bilet için uçuş yasağı kalktıktan sonraki 2 ayın sonunda iade bedeli alınabilecek:

“3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)’e 20 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

– “COVID-19 salgını nedeniyle 5/2/2020 tarihinden itibaren uçuşun iptal edilmesi durumunda, bu iptaller sebebiyle uçuşu icra eden veya etme taahhüdünde bulunan hava taşıma işletmesi 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde yer alan hükümlerden uçuş yasakları kalktıktan sonraki iki ay sonuna kadar muaftır.

– COVID-19 salgını nedeniyle uçuşu iptal edilen yolcunun,  hava taşıma işletmesinin boş koltuk durumuna bağlı olarak istediği bir tarih için bilette değişiklik yapma veya bileti açığa alma hakkı vardır. Yolcu, açığa alınıp kullanılmayan biletin iadesini uçuş yasakları kalktıktan sonraki iki ayın sonrasında hava taşıma işletmesinden alabilir.”

– Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

  • Bu Yönetmelik hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür”

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu