Havacılık Endüstrisi

Rusya’nın yolcu uçağı hayali

Ukrayna’yı işgâl etmeye kalkışmasının ardından Batı dünyasının sert yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya, yolcu uçağı hayalleri kuruyor.

Rusya’nın millî havayolu şirketi Aeroflot geçtiğimiz günlerde 339 uçaklık bir sipariş verdi.

Aeroflot tarihinde tek seferde verilen bu en büyük sipariş, 210 adet Irkut MC-21, 89 adet Irkut SSJ ve 40 adet Tupolev Tu-214 tipi uçaktan oluşuyor.

Tamamı yeni üretilecek uçakların 2023 – 2030 yılları arasında teslim edilmesi ön görülüyor.

Böylece Rusya’nın Batılı kiralama şirketlerinin mülkiyetindeki Airbus ve Boeing marka uçaklara el koymasının ardından yaşanan krizin aşılması amaçlanıyor.

Tabii sipariş verilmesine verildi de Rusya’nın bu işin altından nasıl kalkacağı tam olarak kestirilemiyor.

Zira her ne kadar Rusya tarafından geliştirilip üretiliyor olsa da mesela MC-21’in bir çok kritik parçası, Avrupalı ve Amerikalı şirketler tarafından sağlanıyor.

Thales, Honeywell, Goodrich, Zodiac Aerospace gibi Batılı bir çok uluslararası şirket bu önemli projede görev alıyor.

Airbus A320neo, Airbus A220 ve Embraer E-Jets E2 yolcu uçaklarında olduğu gibi, MC-21’de de Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlar kullanılıyor.

MC-21’in motorlarının yanı sıra, uçuş kontrol sistemleri, seyrüsefer sistemleri, yardımcı güç ünitesi (APU), kabin içi malzemeleri gibi kritik bir çok parçasını Batılı şirketler üretiyor.

MC-21’in kanatları ve kuyruğu, kompozit malzemeden üretiliyor ve bunlar Avrupalı, Amerikalı ve Japon şirketlerden temin ediliyor.

Benzer durum Irkut SSJ için de geçerli.

Dolayısıyla tüm bu kritik parçaların bu kadar kısa bir sürede yerlileştirilip üretilmesi pek de mümkün görünmüyor.

Daha Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen ve 30 seneyi aşkın bir süredir üretilen Tupolev Tu-204 (214) için ise böyle bir engel pek bulunmuyor.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu