Havacılık Endüstrisi

Rusya MC-21’e kompozit kanat yaptı

Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec tarafından yapılan açıklamada, kompozit malzemelere sahip kanatlı yerli yolcu uçağı MS-21’in ilk uçuşunun gerçekleştirildiği bildirildi.

Gazetemru.com haberine göre sivil havacılıkta kullanım için tasarlanan son model yolcu uçağının kanatlarının Rus üretimi polimer kompozit malzemelerden yapıldığı vurgulanan açıklamada, MC-21-300 uçağının ilk uçuşunu İrkutsk uçak üretim tesislerinin pistinden kalkarak normal modda gerçekleştirdiği ifade edildi.

Kompozit kanatlara sahip uçağın pilotluğunu madalya sahibi test pilotları Roman Taskaev ve Oleg Kononenko’nun gerçekleştirdiğini vurgulayan Rostec, açıklamasında “uçuş başarıyla tamamlanmış, uçak sistemleri deneme uçuşu sırasında normal şekilde çalışmıştır” ifadelerine yer verdi.

Yerli kompozit uçak kanadının geliştirilmesi

Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec bünyesindeki Birleşik Uçak Şirketi (OAK) tarafından İrkutsk’da üretilen MS-21-300’ün kanat üreticisi yerli şirket olan “Aerocomposite” 2018 sonbaharında ABD’nin yaptırım listesine alınmış, bu nedenle kanat üretiminde ithal hammadde alımını durdurmak zorunda kalmıştı.

Yaptırımlar sonrası Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) ile birlikte kompozit uçak kanatları üretimini yerlileştirme kararı alan şirket, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan 4,4 milyar rublelik yardım alarak yerli kompozit kanat üretimine başlamıştı.

Yolcu uçaklarının kanatları da dahil olmak üzere uçakta kullanılacak kompozit malzemeleri, Moskova Devlet Üniversitesi ve Rosatom’dan bilim adamlarının yanı sıra havacılık endüstrisinden uzmanların katılımıyla geliştirildi.

Yerli MC-21 uçağının kanatları ve orta bölümü Aerocomposite şirketinin Ulyanovsk işletmesinde üretilirken, kanat üretiminde Rusya’da patentli olan vakum infüzyon teknolojisi kullanılmaktadır.

Uzun menzilli

Rostec Başkanı Sergey Chemezov, Rusya’nın yerli uçağı MS-21 yapısındaki kompozitlerin payının orta mesafeli uçaklar için bir rekor olan yüzde 40’lık seviyeye ulaştığını belirtmiş, metalden güçlü ve hafif kompozit malzemelerin kullanımının, metal kanat için erişilemeyen benzersiz aerodinamik özellik sağladığının altını çizmişti.

Kompozit malzemelerin aerodinamik performansı geliştirmesinin yanında aynı zamanda MC-21 gövdesinin genişliğini de artırdığını söyleyen Chemezov, son teknoloji malzemelerin yolcu uçaklarının kabinlerini genişletmeyi mümkün kıldığını, bunun da yolcu konforu açısından avantajlı olduğunu belirterek MC-21 uçağını “dünyanın benzer kompozit çözümlerin uygulandığı ilk orta mesafeli uçağı” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın yerli uçağı MS-21 300’ün sertifika kapsamındaki testlerinde ilk yolcuları, tasarım ve üretiminde yer alan uzmanlardan oluşmuştu.

Testlerde ortalama uçuş süresi altı saati aşarken, her gün iki farklı sınıf yolcu kabini ile donatılmış uçak üç uçuş gerçekleştirerek 18 saat havada kaldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu