Havacılık Endüstrisi

Kovulan Boeing başkanı havacılık şirketi kurdu

Boeing’in CEO’luğu görevinden 737 MAX krizi sonrasına ayrılmak zorunda kalan Dennis Muilenburg, yeni bir havacılık şirketi kurdu. New Vista adı verilen şirket, alternatif itki, otomasyon ve üretim gibi teknolojilere yatırım yapmayı, şirket alarak büyümeyi hedefliyor.

Kurulmasının ardından borsaya açılan New Vista, elektrikli ve hibrit-elektrik itki, alternatif yakıt, elektrik güç sistemleri, gelişmiş malzemeler, üretim, bilgi işlem, durumsal farkındalık, otomasyon, makine öğrenimi ve yapay zeka ile ilgili teknolojiler geliştiren şirketler arıyor.

New Vista’nın açıklamasında “Geniş endüstri odağımızın bir çok potansiyel hedefi çekici halka açık şirketler haline getireceğine inanıyoruz” ifadesi yer alıyor. 

Yeni şirketin potansiyel satın alımlarının, “hızlı büyüyen, öncül geliştiricilerden, daha olgun ve para akışı düzene girmiş yerleşik franchiselara” kadar değişebilileceği de ayrıca belirtiliyor.

Cayman Adaları’nda kurulan ancak Chicago’yu ABD üssü olarak belirleyen şirketin hedefi kısa süre içinde 200 milyon dolarlık değere ulaşabilmek.

New Vista’nın yönetim kadrosunda ise havacılık ve finans sektöründen pek çok isim var. CEO Muilenburg, işletme müdürü Kirsten Bartok Touw ve finans müdürü Travis Nelson başı çeken üç isim.

STAJYER OLARAK GİRDİ

Geçmişte bir mühendis olan Muilenburg, 2015’ten Aralık 2019’daki 737 Max krizinin ortasında ayrılana kadar Boeing CEO’suydu. Boeing’e 1985’te stajyer olarak katıldı ve işletme müdürü de dahil olmak üzere çeşitli üst düzey görevlerde bulundu. 

Muilenburg’un liderliğinde Boeing’in hisse senedi fiyatı önemli ölçüde arttı, piyasa değeri iki katına çıktı ve yıllık geliri şirket tarihinde ilk kez 100 milyar doları aştı. Bahsi geçen tarihlerde gerçekten de Boeing’in geliri 101 milyar dolara ulaştı fakat bu miktar, 2019’da B737 Max’lerin uçuşlardan men edildiği dönem ortasında 77 milyar dolara, 2020’deki ek pandemi nedeniyle de 58 milyar dolara düştü.

EKİP HAVACILIK SEKTÖRÜNDEN

Diğer isim Bartok Touw ise havacılık finans şirketi AirFinance’in yönetici ortağı. Daha önce Hawker Beechcraft’ta kurumsal geliştirme başkan yardımcısı olan Touw gelişmiş hava hareketliliği, otonomi, makine öğrenimi ve insansız hava araçları konularındaki projelere finansal destek sağladı.

Travis  Nelson ise yatırım şirketi Eclipse Investors’ın yönetici üyesi ve yatırım şirketi TowerBrook’un eski genel müdürüydü.

Şirketin belirlediği diğer isimlerin arasında Federal Havacılık İdaresi, Rolls-Royce Kuzey Amerika ve Havacılık Endüstrileri Derneği’nin önceki başkanı Marion Blakey, uzay şirketi Maxar Technologies’in eski CEO’su Howard Lance, ABD Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı olan lojistik yöneticisi Christopher Lofgren ve emekli bir ABD Hava Kuvvetleri generali olan Stephen Wilson bulunmakta.Yeni Vista’nın danışmanları arasında da bir dizi eski Boeing personeli de yer alıyor. New Vista, bunların arasında eski Boeing iletişim ve pazarlama yöneticisi Anne Toulouse, eski Boeing teknoloji başkanı John Tracy ve Boeing’in iç yönetişim ve idare ofisi eski kıdemli başkan yardımcısı Diana Sands olduğunu söylüyor.Diğer danışmanlar arasında eski Google, United Technologies ve Airbus yöneticisi Paul Eremenko, Uber Elevate iş geliştirme başkanı Wyatt Smith, emekli ABD Hava Kuvvetleri generali Maryanne Miller ve emekli ABD Ordusu korgeneral Herbert Raymond McMaster yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu