Havacılık Endüstrisi

Korografi yerli, drone şirketi Fransa’dan

30 Ağustos’ta Beştepe üzerinde gerçekleştirilen drone gösterisi büyük ilgi çekti. Gece ışıklı dronelar Türk bayrağından, Kocatepe’den Büyük Taarruzu yönetin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü profil görüntüsüne kadar farklı koreografileri sergiledi.

Ancak bu gösteriler sonrasında pek fazla bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı. Aklımıza hemen “Acaba sürü drone konusunda çok başarılı çalışmalar yapan STM şirketi mi bunu hazırladı” sorusu geldi. Muhtemel STM bunu hazırlasa kuşkusuz bilgilerini de kamuoyu ile paylaşırdı.

Gösterinin ardından Habertürk yazarı Fatih Altaylı bir köşe yazısı kaleme aldı. Altaylı, “Yapay zeka destekli drone’lar ile yapılan bu tip gösterileri dünyada yapabilen birkaç firma var. Bunların en iyilerinden biri bir Amerikan firması, bir diğeri ise bir Fransız firması.

İşin hoşunuza gidecek tarafı ise bir Türk firması da aynı hizmeti verebiliyor yani yapay zeka destekli drone’larla benzer show’lar yapabiliyor.

30 Ağustos kutlamalarında niye bu Türk firması tercih edilmedi bilmiyorum.

Muhtemelen kutlamalara apar topar karar verildiği için süreden dolayıdır diye düşünmek istiyorum.

Umarım önümüzdeki kutlamalarda, yerli ve milli bir bayramı yerli ve milli bir drone firmamızın gösterisiyle kutlarız”

AÇIKLAMA GELDİ

1 Eylül’de Habertürk’ün internet sitesinden yayınlanan bu haberin ardından Fatih Altaylı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından kendisine bir açıklama gönderildiği belirtilerek şunları yazdı:

“Akşamüzerine doğru İletişim Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı ve “30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 300 insansız hava aracı (İHA-drone) ile gerçekleştirilen ve kutlamalara damga vuran ışık gösterisinin koreografi tasarımı ve simülasyonu, tamamen Türk tasarımcılar tarafından geliştirildi. Böyle büyük çapta ilk kez düzenlenen gösterinin 1,5 aylık hazırlık sürecinde 37 kişi görev aldı” denildi.

Bu açıklamanın ardından bazı okurlar mail atarak “Hanginiz doğru söylüyorsunuz. Sen diyorsun ki, Fransızlar yaptı. Cumhurbaşkanlığı diyor ki, Türk tasarımcılar yaptı. Hangisi doğru?” diye sordular.

Bazıları gerçekten merak ettiği için, bazıları da kendince bana laf sokmak için.

Hemen söyleyeyim, İletişim Başkanlığı’nın yaptığı açıklama beni yalanlamıyor.

Meseleye başka bir açıdan bakıyor sadece.

Diyor ki, “Koreografi tasarımı ve simülasyonu tamamen Türk tasarımcılar tarafından yapıldı.”

Tasarımı elbette Türk tasarımcılar yapacak.

Elin Fransızı ne bilsin Kocatepe’yi, Kocatepe’de Atatürk’ü, ışıklı drone show’da kullanılması istenen Türk sembollerini…

Tabii ki bu logoların, tabloların tasarımı bize ait.

Ama bunu drone’ları kumanda eden uygulamaya yükleyenler Fransızlar.

Bu gösteriyi yapan firmayı da söyleyeyim adlı adınca.

DRONİSOS adlı bir Fransız firması.

Merkezleri Bordeaux’da, bir şubeleri de Florida’da Orlando’da.

Dronisos’un Türkiye’de yaptığı ilk iş de bu değil.

Bir buçuk ay önce 15 Temmuz darbe girişimini anma törenleri sırasındaki 200 drone’la yapılan gösteriyi de Dronisos yaptı.

Bu kez 300 drone’la yapılan gösteriyi de.

Kullandıkları drone’lar ise “Parrot” marka.

Umarım bu kadar kesin bilgi yeterli olmuştur.

Ne dersiniz!”

YAZININ LİNKİ İÇİN TIKLAYIN

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Altaylı bu işlerin hemen apar topar olabileceğini sanıyor herhal. Yada işine öyle geldiği için açıklaması öyle. Bu tarz bir etkinlik provasız yapılmaz. Adamlar sen istedin diye 2 haftada dronelarını buraya getiremez. Planlanmış ki yapılıyor. Bir kesim Atatürk üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor. Hani düzenbaz şeyh diyorduk ya. Düzenbaz Atatürkçüler de türedi piyasada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu