Havacılık Endüstrisi

Honeywell’e 13 milyon dolarlık Çin cezası

ABD Dışişleri Bakanlığı, Honeywell şirketine F-35’ler başta olmak üzere bazı uçak ve diğer silah platformlarının teknik çizimlerini Çin’e ve diğer yabancı ülkelere ihraç ettiği iddiaları üzerine 13 milyon dolarlık ceza kesti.

Defense News sitesinin haberine göre, Honeywell şirketi Çin, Tayvan, Kanada ve İrlanda ile paylaştığı proje çizimlerle ilgili 34 suçlama ile karşı karşıya kaldı. Bakanlık ve Honeywell şirketinin görüşmelerinin ardından iki taraf 13 milyon dolarlık ceza konusunda anlaştı.

Honeywell, söz konusu teknolojinin “dünyanın her yerinde ticari olarak mevcut olduğu” uyarısıyla kabul etti. Ayrıntılı bir üretim veya mühendislik uzmanlığı paylaşılmadığına dikkat çekildi.

HANGİ PROJELER

Çizimleri paylaşılan uçak ve sistemler arasında F-35’in yanı sıra B-1B Lancer uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı, F-22 avcı uçağı, C-130 nakliye uçağı, A-7H Corsair uçağı, A-10 Warthog uçağı, AH-64 Apache Longbow helikopteri, M1A1 Abrams tankı, taktik Tomahawk füzesi, F/A-18 Hornet avcı uçağı ve F135, F414, T55 ve CTS800 turboşaft motorları yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu