Genel HavacılıkTolga Özbek

Kısasa kısas mı?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü son günlerde sessiz ve derinden kararlar alıp uygulamaya başladı. Biraz da Türk uçaklarına yapılanlara karşı bir adımdı bu. 

Çünkü son yıllarda özellikle Avrupa’da hem havayollarımız hem özel jetler yani genel havacılık sektörü adeta ‘sıkıştırılıyor’. Sürekli kontrol, denetimler yaşanırken ardından bazı kısıtlamalar şirketleri zorluyor. 

Bazı kurallar yazılı. Bazen de yazılı olmayan kurallar devreye gizli bir el tarafından konuluyor. Hoş arada sektörümüzün yaptığı hatalar var mı, evet…

SHGM’DEN MİSİLLEME

Bir kaç gün önce, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bir karar aldı. Özellikle Fransa, başta olmak üzere Avrupa Birliği’nden gelen iş jetlerinin Türkiye’de yaptığı teknik inişler için sunulan esneklik ortadan kaldırıldı.

Bazı yabancı şirketler bu esnekliği Türkiye’den iş kapmaya ayırırken bir bölümü de bu adımı yakıt alma, ekip değiştirme gibi amaçlı kullanıyordu. 

Bu haberleri okurken başta bir alanda da ilginç bir gelişme önüme geldi. Fransa, kendi ülkesinde Türkçe dersi için okutmanlık yapan öğretmenlere, din görevlilerine B2 düzeyinde Fransızca konuşma şartı getirmişti.  

Türkiye de “Mütekabiliyet Esası”na göre bir adım attı. Örneğin Galatasaray Üniversitesi’nde çalışan Fransız akademisyenlere “B2” seviyesinde Türkçe bilme şartı getirildi. Türkçe sınavını veremeyen öğretim görevlilerine çalışma ve oturma izni verilmeyecek.

Acaba bir başka adım da havacılıktan mı geliyor?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)

SHGM SOSYAL MEDYADA MI?

Bahri Kesici Genel Müdürlükten yaş haddi nedeniyle ayrılırken kendi sessiz ama sosyal medyası hareketli bir SHGM geride bırakmıştı. Bahri Bey’in yerine THY’de de görev yapmış Prof. Dr. Kemal Yüksek vekaleten geldi.

SHGM sosyal medyada Kemal Bey ile birlikte sessizliğe gömüldü. Sadece Ulaştırma Bakanlığı’nın sosyal medya paylaşımlarının re-tweetliyor… 

Devir iletişim devri. SHGM’den bilgilendirme amaçlı daha çok paylaşım bekliyoruz…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu