Genel Havacılık

Heliski neden yabancı tescilli helikopterlerle yapılıyor?

Kış gelince her yıl olduğu gibi haber ajanslarından “Kaçkarlarda turizm… Heliski kullanan zengin turistler geldi” başlıkları ile haberler yayınlanmaya başlar. Heliski’de kayakçılar helikoptere biner, zirveye bırakılır. Ardından kaymaya başlarlar. İndiklerinde helikopter onları beklemektedir.

Bir gün içinde helikopter sayesinde defalarca kayakçı kimsenin ulaşamacağı noktalara bırakılır. Ama bunun da bir bedeli vardır. Belirlenen tarife 7 bin ila 9 bin Euro arasında değişiyormuş.

Bu yıl heliski lisansı, Rize Valiliği İl Sportif Turizm Kurulu tarafından Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi’ne verilmiş. 

NEDEN TÜRK TESCİLLİ DEĞİL?

Her yıl bu helikopterleri merakla takip ederim. Bu yıl gelen fotoğraflar yine beni şaşırtmadı. Ayder Yaylası’na gelen AS350 tipi helikopterlerin görüntülerine baktığımda hemen bu helikopterlerin OE tescilli olduğunu gördüm. Yani Avusturya tescili. Heliski için helikopterler Avusturya’dan gelmişti…

Şimdi sormak istiyorum…

Türkiye’de bir çok helikopter işletmecisi var. Neden biri de tutup Heliski işine girmiyor?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Türkiye’de neden yabancı tescilli helikopterlerin bu işe girmesine izin veriyor?

Gelen kayakçı turist 7000 ila 9000 Euroluk kısmın önemli bölümünü Heliski için ödüyor. Türk Liramız olarak yazayım, 63 bin TL ila 82 bin TL… Evet bu paranın önemli kısmı Avusturya’daki helikopter işletmesine neden gidiyor?

Diyebilirsiniz ki “Heliski özel eğitim gerektiren bir uçuş”. Tabi ki bunu diyenlere tavsiyem YouTube’ta bizim Sikorsky S-70 Blackhawk helikopterlerimiz nasıl uçuyor, bir baksınlar seyretsinler…

Evet ben bu soruların cevabını havacılık açısından çok merak ediyorum. Bakalım kim cevap verecek?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu