Kara KuvvetleriSavunma

Fransa’dan Ukrayna’ya 105 topa sahip AMX-10RC

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi tarafından Ukrayna‘ya AMX-10RC tipi tekerlikle keşif araçlarının gönderileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Macron, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa’ya barış geri dönene kadar Ukrayna’ya desteklerinin devam edeceğini dikkat çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli temas halinde olduğunu belirten Macron, Fransa’nın Ukrayna’ya hafif tanklar göndereceğini ve hava savunması konusundaki desteğine de devam edeceğini sözlerine ekledi.

AMX-10RC aracı

Fransız Ordusu’nda 1980’lerin başında hizmete girmeye başlayan AMX-10 serisi, tekerlekli ancak üzerinde 105 mm topa sahip bir zırhlı araç. AMX-10 RC serisi ise 2010 yılında modernize edilerek orduya teslim edildi. Platforma, zırhında bazı iyileştirmeler yapılırken koruma sistemi SAGEM tarafından geliştirildi. Galix duman dedektörleri eklendi. Kimyasal silah konusunda da platformun koruması artırıldı. Fransız Ordusu’unda yaklaşık 240 adet bulunuyor.

Yaklaşım ağırlığı 15,7 ila 17.2 ton arasında değişen araç, saatte 85 kilometre hıza çıkabiliyor. Menszili ise 600 km. Halen Fransız Ordusu’nda AMX-10’lar yerdini EBRC Jaguar’a bırakıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu