Genel Havacılık

GE motorlu Beechcraft Denali gökyüzü ile buluştu

Tek motorlu turboprop pazarı için beklenen bir uçak olan Beechcraft Denali, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. General Electric Aviation’ın yeni nesil turboprop motoru Catalyst ile hayata geçen uçuş, ABD’de Wichita Kansas’taki Eisenhower Uluslararası Havalimanı’ndan yapıldı.

Textron Havacılık Başkanı ve CEO’su Ron Draper, “Bugünkü dönüm noktası uçuş sadece Denali için önemli bir fırsat değil, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve bu uçağı uçuracak müşterilerimiz için gerçekten harika bir an. Daha çevre dostu motoru ve sınıfındaki en geniş kabini ile bu, yüksek performanslı tek motorlu turboprop uçakların manzarasını değiştirecek bir uçak. Bugünkü uçuş, uçağı sertifikasyon ve müşteri teslimatları için hazırlarken, uzun bir önemli başarı listesi olacağını tahmin ettiğimiz şey için sadece bir başlangıç.” dedi.

Kıdemli test pilotu Peter Gracey ve baş test pilotu Dustin Smisor tarafından uçurulan, GE Aviation’ın yeni Catalyst motorundan güç alan Beechcraft Denali prototip uçağı, şirketin Eisenhower Uluslararası Havalimanı’ndaki batı kampüsünden 23 Kasım sabahı 08.20’de havalandı. İki saat 50 dakikalık uçuş sırasında ekip, uçağın performansını, stabilitesini ve kontrolünün yanı sıra tahrik, çevre, uçuş kontrolleri ve aviyonik sistemlerini test etti. Uçak 15 bin 600 feet yüksekliğe ve 180 knot hıza ulaştı.

Gracey, “Uçuşun başından sonuna kadar Denali kusursuzdu. Uçmak için harika bir uçak. Catalyst motoru olağanüstüydü ve uçak beklediğimiz seviyelerde performans gösterdi. İlk uçuşlar gerçekten bundan daha sorunsuz gidemez. Denali uçuş test programı için gerçekten mükemmel bir başlangıç yapıyoruz.” dedi.

Denali prototipi, iki ilave uçuş test uçağı ve üç tam gövde yer test uçağı ile birlikte, uçak sistemleri, motor, aviyonik ve genel performansı test etmeye odaklanarak operasyonel hedefler üzerinde genişlemeye devam edecek. Şirket, 2023 yılında Denali için sertifikasyon hedefliyor.

GE Aviation motoru 2015’te tasarlamaya başladı

General Electric motor ailesinin yeni üyesi Catalist için çalışmaların başladığı 2015’te açıklandı. Amaç, 850 ila 1600 beygir güç üretecek, yüksek performanslı ve düşük yakıt tüketimine sahip yeni nesil bir motor geliştirmekti. Motor ilk ilk talep, Beechcraft’ın Denali modelinden geldi.

General Electric Aviation, tasarım konusunda farklı şirketlerle çalıştı. Aralarında TEI’nin de bulunduğu farklı şirketler ile yeni nesil teknolojilerin motora aktarılması hedeflendi.

İlk çalıştırması 16 Kasım 2017’de yapılan motor, 2020’de sertifika aldı. Rakiplerine göre yüzde 20 gibi ciddi oranda yakıt tasarrufu sağlayan motor, 16:1 basınç oranına sahip. Üç boyutlu yazıcılardan elde edilen parçaların kullanıldığı motor, General Electric’in T700 serisinden geliştirildi. Halen T700, S-70 Black Hawk helikopterlerinden CN235 uçaklarına kadar farklı hava araçlarında kullanılıyor.

Catalist’in rakipleri ise Pratt&Whitney Canada’nın PT6 ile Garrett’in TPE331 serisi motorları. 4 bin uçuş saatinde bir büyük bakıma giren motor, bu açıdan da rakiplerinden daha üstün.

Uzun menzil

285 knot seyir hızına ve 500 litre tam yakıt yüküne ulaşmak üzere tasarlanan Denali, bir pilot ve dört yolcu ile yüksek hızlı seyirde bin 600 deniz mili menzile sahip olacak şekilde tasarlandı ve Los Angeles’tan Chicago’ya, New York’tan Miami’ye ya da Londra’dan Moskova’ya uçabilecek.

Denali, eski turboprop teknolojilerinden yüzde 20’ye kadar daha az yakıt harcayan ve daha sürdürülebilir bir motor olan GE’nin Catalyst motoruyla çalışan ilk uçak. Şirketin diğer uçakları gibi Denali de sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanabiliyor. FADEC donanımlı, bin 300 (SHP) şaft beygir gücündeki turboprop motor, tekli güç ve pervane kontrolü ile pilotun iş yükünü hafifletiyor.

Uçak aynı zamanda McCauley’in 266 cm çapındaki yeni kompozit, 5 palli, sabit hızlı pervanesi ile donatıldı.

Kokpit, yüksek çözünürlüklü ve dokunmatik ekranlı kontrolörleri içeren Garmin G3000 sezgisel aviyonik paketine sahip. Entegre Garmin otomatik gaz kolu artık standart bir özellik ve Otomatik Uçuş Kontrol Sistemi (AFCS) ve Uçuş Yönetim Sistemi (FMS) ile arayüz oluşturarak kalkıştan inişe kadar tüm uçuş rejimlerinde kolay hız kontrolü sağlıyor.

Yüksek kabin konforu

Beechcraft Denali’nin düz zeminli kabini, segmentinin en büyüğü olacak şekilde tasarlandı ve yolcu/kargo konfigürasyonları arasında kolayca geçiş yapmak için çok yönlülük sunuyor. Kabin, altı ayrı yatar koltuktan oluşan standart bir oturma konfigürasyonuna sahip ve dokuz kişilik yüksek yoğunluklu bir oturma seçeneği sunuyor. Yolcular ayrıca geniş kabin pencerelerinin, öndeki içecek dolabının ve uçakta erişilebilir bagaj bölmesinin keyfini çıkaracaklar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu