Genel Havacılık

Falcon ailesinin yeni üyesi 6X gökyüzüyle tanıştı

Dünyanın en iyi satan iş jetleri arasında yer alan Falcon ailesinin yeni üyesi 6X, ilk uçuşunu Bordeaux/Fransa’da başarıyla yaptı. Sınıfındaki iş jetleri arasında en geliş kabinine sahip Falcon 6X, aynı zamanda geçtiğimiz günlerde bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Dassault ailesinin üyesi Olivier adına uçtu.

Dassault Havacılık CEO’su Eric Trappier, “Bugünün uçuş, Dassault tarihindeki bir başka dönüm noktasıdır. Tüm Dassault organizasyonunun ve ortaklarının zorlu geçen yıl boyunca sergilediği olağanüstü çabalarla daha da tatmin edici hale gelmiştir,” dedi.

UÇUŞ OLİVİER DASSAULT ADINA YAPILDI

Trappier, “Bugünün başarısını Pazar günü trajik bir şekilde ölen Olivier Dassault’a adadık. Olivier, ailesinin sınırsız havacılık tutkusunu mükemmel bir şekilde somutlaştıran bir Falcon pilotuydu.” dedi.

Test pilotları Bruno Ferry ve Fabrice Valette kontrolünde 1 numaralı imal edilen Falcon 6X, Dassault Aviation’ın Bordeaux yakınlarındaki Mérignac tesisinden 14:45’te kalktı. Bu yaklaşık iki saat otuz dakikalık ilk uçuşta Falcon 6X’in temel uçuş sistemleri, motor gücü test edildi. Normalde ilk uçuşta limitler fazla zorlanmasa da test pilotları 40 bin feet irtifaya çıktı. 0.8 Mach ile uçtu.

TEST PİLOTU: “MÜKEMMEL BİR UÇUŞ”

Test uçuşu sonrasında açıklama yapan Test Pilotu Bruno Ferry, “6X, tasarımcılarımızın öngördüğü gibi uçtu. Bir pilot açısından bakıldığında, bir Falcon gibi uçuyor, yani mükemmel bir uçuştu. Fabrice ve ben başka bir fantastik Falcon ile en son ilk uçuşu yapmış olmaktan onur duyuyoruz.”

Seri numarası 01’in bir sonraki uçuşu, test aktivitelerini Dassault uçuş test merkezinin bulunduğu ve test programının büyük kısmının gerçekleşeceği Marsilya yakınlarındaki Istres’e geçecek. Test programı önümüzdeki günlerde 2 ve 3 numaralı prototiplerin ilk uçuşu ile devam edecek.

YENİ BİR KABİN TASARLANDI

Falcon 6X, iş havacılığındaki en uzun ve en geniş kabini ile geniş gövde konforu için yeni bir standart belirlemeyi hedefliyor. Pratt & Whitney Canada imalatı PW800 serisi iki motora sahip uçağın yolcu kapasitesi 16’ya kadar çıkabiliyor. Menzili ise 10 bin 200 kilometre. Sınıfının en geniş kabinine sahip Falcon 6X, kısa sürede iş adamlarından büyük ilgi gördü. 

Dassault’nun devrim niteliğindeki FalconEye kombine görüş sistemi 6X’te standart olacak ve karanlıkta veya kötü hava koşullarında yaklaşımlarda gelişmiş güvenlik ve durumsal farkındalık sağlayacak. 6X ayrıca, 100.000 bakım parametresini izleyen ve raporlayan FalconScan gelişmiş teşhis sistemi ile donatılmış ilk Falcon olacak. Ve tüm Falcons’ta olduğu gibi, kısa pistlere dik yaklaşımlarda benzersiz performansı sayesinde üstün çalışma esnekliği sunacak.

Uçağın test çalışmalarının ardından sertifikasyon sonrasında teslimatlarının 2022’de başlaması planlanıyor. Falcon iş jetlerinin uzun yıllardır Türkiye temsilciliğini Ankara merkezli Soylu Havacılık yapıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu