Genel Havacılık

Drone ile ticari uçuşlar başladı

Şeref SEZGİN

Çinli firma Pilotsuz drone teknolojisi” EHang 216” hava aracı ile ilk ticari olarak hava taksi uçuşunu Çinli bir kadın ile yaptı. İlk uçuşlar  LN Holdings ile LN Garden Hotel arası çift yönlü hava taksi hizmeti şeklinde olacak.

Yaklaşık 3 yıldır test çalışmalarında sona gelindi. EHang 216 Otonom Hava Aracı (“AAV”) ilk olarak adlandırılan sistem, uçuş testlerine 2017’de başlamıştı. Temmuz 2018 itibariyle 216 modelini, Temmuz 2018’e kadar 1.000’den fazla insanlı uçuş gerçekleştirdi ve tek bir seferde 8,8 km seyahat etti.

HAVA TAKSİ TERMİNALİ

Dünyanın ilk ticari olarak çalışan hava taksi terminali Çin’de başladı. Kısa bir süre önce, Çin’in Shenzen kentindeki LN Holdings ile LN Garden Hotel’e çift yönlü hava taksi hizmeti sunacağını duyurmuştu.

İki katlı hava taksi terminalinin birinci katı resepsiyon salonu, ikinci katı bekleme salonu, çatı katı ise kalkış ve iniş bölgesi olarak tasarlandı. Hava taksi terminali, bu tasarımla toplam 2.500 metrekarelik bir alana sahip olacak. İki yolcu taşıyabilen EHang’ın hava taksileri, terminalin çatısında bulunan dört belirlenmiş alana iniş yapacak ve bu alanlardan kalkış yapacak.

HAVA TAKSİ FİLOSU

EHang’ın kurucusu olan Hu Huazhi, “Hezhou, zengin turizm kaynaklarına sahip güzel bir şehir ve hava taksilerimizle çekiciliğini artırmaktan heyecan duyuyoruz. İlerleyen zamanlarda modern kültür ve turizmi benzersiz bir şekilde birleştiren hava gezileri gibi EHang hava taksileri için daha fazla ticari uygulamalar yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

EHang’ın hava taksi hizmeti, sekiz kolu ve 16 rotoru ile iki yolcu taşıyabilen EHang 216 ile sağlanacak. 130 km/s hıza sahip olan EHang 216, tek şarjla 21 dakika uçabiliyor. Bu şarj süresi nedeniyle hava taksi ile yapılacak yolculuklar kısa menzilli olacak.

Çinli şirket EHang 216 ile Dubai de uzun bir zamandır hava taksi hizmetini başlatmak için çalışmalara devam ediyor. Dubai’nin yanı sıra İngiltere merkezli havacılık firması Skyports ve Alman uçak üreticisi Volocopter, Singapur’dan başlayarak farklı bölgelere hava taksi terminalleri inşa etmeyi planlıyor.

Hava taksi hizmeti alanında birçok çalışma devam ediyor. Hangi şirketin daha önce bu hizmeti başlatacağını tahmin etmek zor. Ancak EHang’ın açıkladığı hava taksi terminali planı rakiplerinden daha iddialı görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu