Deniz KuvvetleriSavunma

Yunanistan Atmaca’ya karşı Aster 30 kullanacak

ROKETSAN tarafından geliştirilen ve KaleArge’nin KTJ3200 motoru ile güçlendirilmeye başlanacak Atmaca füzesi, Yunanistan tarafında ciddi bir korkuya neden olmuştu. Deniz hedeflerine karşı gemiden atılan Atmaca’nın başarılı testleri Yunanistan tarafından da dikkatle izleniyordu.

Atmaca’yı durdurmak için Yunanistan Fransa ile gerçekleştirdiği fırkateyn alım anlaşmasında BELH@RRA tipi firkateynlerde Aster 30 füzesi kullanılacak.

120 KİLOMETRE MENZİLLİ

Aster 30 hava hedeflerine karşı geliştirildi. Menzili 3 ila 120 kilometre arasında değişiyor. Deniz seviyesinden 20 metre irtifada uçan her türlü hedefe karşı etkili olduğu belirtilen Aster 30, 4,5 Mach sürate kadar çıkabiliyor. Füzeler Fransa ve İtalya tarafından ortak olarakgeliştirildi.

FRANSIZ DONANMASININ TESTİ

Fransız Donanması, 26 mayıs 2021 tarihinde Aster 30 atış test videosu yayınlamıştı. Bu videoda Horizon sınıfı Forbin (D620) hava savunma firkateyni tarafından yapılan Aster 30 atışında deniz üzerinde çok alçak uçan bir seyir füzesi vurulmuştu. Seyir füzesinin hızı, Fransız Donanması’nın verdiği bilgiye göre 3 bin kilometre/saatti.

 

6 GEMİ ALACAK

Avustralya’nın nükleer denizaltı programında rotasını Fransa’dan ABD’ye çevirmesinin ardından yeni müşteriler arayan Fransa, Yunanistan ile 3 adet FDI-Hn firkateyn için anlaşma yapmıştı. Halen 3 adet de Gowing korveti alımı konusunda pazarlıklar sürüyor. Gemiler için Yunanistan toplam 5 milyar Euro ödeyecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu