Genel HavacılıkHaberler

Bakanlık yangın söndürme uçağı için en pahalı çözümü tercih etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Hava Kurumu’nun alınmadığı ihalede yangın söndürme uçağı olarak en pahalı tercih olan Rus Beriev-200 uçağını tercih etti. 3 Rus uçağı için günlük 1,3 milyon TL ödenecek. Toplam bütçe ise 203 milyon TL.

Sözcü Gazetesi’nden Yusuf Demir’in haberine göre; 3 yıldır Türk Hava Kurumu’nun bakımları yapılmış göreve hazır 5 CL-215 yangın söndürme uçağını kullanmamakta ısrar eden Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl da milyonlarca dolar ödeyerek yurtdışından uçak kiralamaya uğraşıyor.

Bakanlık, yaz döneminde yaşanacak orman yangınlarıyla mücadele için 5 amfibik uçak kiralamak üzere ilk ihaleyi 29 Ocak’ta düzenledi ancak çok yüksek teklifler geldiği gerekçesiyle iptal etti.

SONUÇ GİZLENİYOR

9 Mart’ta ihale yenilendi ancak aradan geçen iki buçuk aya rağmen sonucu açıklanmadı, Kamu İhale Kurumu’na bildirilmedi, hâlâ kamuoyundan saklanıyor. Bakanlık, ihaleye ilişkin soruları da yanıtsız bıraktı.

Farklı kaynaklardan ihalenin sonucuna ulaşıldı. Sürpriz yoktu. İhalenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’da bizzat Putin’le incelediği, Bakan Bekir Pakdemirli’nin test ettiği Beriev-200 tipi Rus uçaklarını getirecek firmaya verildiği ortaya çıktı.

İhaleye 4 firma ve ortaklık katıldı ancak anlaşılmaz şekilde en pahalı teklifi veren ihaleyi aldı. İhale Türk Hava Kurumu ile CMC iş ortaklığına verildi. Ortaklığın getireceği 3 uçağa, 1 Haziran-31 Ekim arasındaki 153 gün için toplam 203 milyon TL ödeme yapılacak.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu