Hava KuvvetleriTatbikat

Tiger Meet başladı, bayrağımızı İtalya’da 192. Filo özel boyamalı F-16’larla dalgalandırıyor

Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 192. Filo, İtalya’da yapılacak ve armalarında kaplan figürü bulunan NATO üyesi ülkelerin “Tiger Meet” Tatbikatında görev uçuşlarına başladı. Özel boyamaya sahip 2 F-16C ve bir adet de çift kişilik F-16D ile İtalya’da Gioia del Colle Hava Üssü’ne intikal eden 192. Filo, 49 kişilik yer ekibi ve pilot ile tatbikatta görev uçuşlarına başladı.

Tatbikat 13 Ekim’e kadar sürecek. Organizasyonda yeni taktiklerin denenmesinin yanı sıra farklı ülkelerin hava kuvvetleri birlikte operasyon yapma yeteneklerini de artıracak. 192. Filo, tatbikat sırasında 18 sorti uçuş gerçekleştirecek.

192. Filo, 2005 yılında Balıkesir, 2015’te Konya’da yapılan Tiger Meet organizasyonuna ev sahipliği yapmıştı.

Tatbikatta neler yapılacak

Bu yıl İtalya’nın ev sahipliği yapacağı tatbikatta, farklı konular ele alınacak. Bunlar arasında:

– Havacılık alanında tecrübe ve deneyimlerin paylaşılması,

– Üye filolar arasında çok uluslu ortamda görevlerin yapılması,

– Farklı tip uçaklarda uçan NATO Tiger Meet üyeleri arasında bilgi alışverişinin sağlanması planlanıyor.

Tiger Meet videomuz için tıklayın

 

Kimler katılıyor

NTM-23 Tatbikatı; Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Çekya, Fransa, İsviçre, İtalya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Türkiye, Yunanistan ve NATO’nun katılımı ile icra ediliyor.

Tatbikat boyunca günde iki blok olarak uçuş yapılması planlanıyor.

Tiger Meet’te 192. Filo’nun katılacak uçuşlar Birleşik Hava Harekâtı, Yakın Hava Desteği gibi değişik tiplerde toplam 18 sorti uçuş görev.

Tatbikat neleri hedefliyor

– Türk Hava Kuvvetlerinin imkân, kabiliyet ve eğitim seviyesini uluslararası çoklu ortamda göstermek ve ülkemizin tanıtımını yapmak,

– NATO hava harekât usulleri ile taktiklerinin icrasında etkinliğin artırılmasında ortak harekât usulleri denemek, – İş birliğini, birlikte harekât icra etme kabiliyetini, takım ruhunu ve NATO’nun amaçlarına uygun olarak tecrübe ve bilgi birikimini artırmak,

– Farklı tip uçaklarda uçan NATO Tiger Meet üyeleri arasında bilgi alışverişini sağlamak,

– Çok uluslu kuvvet yapısı içerisinde birlikte çalışabilirlik ve iş birliğini sağlamak,

– Üye filolar arasında çok uluslu ortamda görev yapabilme kabiliyetini denemek ve ortaya çıkacak aksaklık ve eksikleri belirlemek,

– Yeni teknik, taktik, konsept ve doktrinlere yönelik kazanımlar sağlamak bulunmakta.

NATO görevleri

Türkiye, 1952 yılından beri NATO üyesi ve aynı zamanda organizasyonun en tecrübeli, her türlü hava şartında operasyon yapabilen az sayıdaki hava kuvvetlerinden birine sahip.

Bu açıdan Türk Hava Kuvvetleri, NATO şemsiyesi altında muhtelif harekât görevlerine, tatbikatlara, ortak eğitimlere katılmış ve katılmaya devam edecek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu