Eğitim

Bosna Hersekli pilotlar TUSAŞ’ta

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), özgün ürün tasarımlarının yanı sıra aynı zamanda helikopter pilotu yetiştiren bir okula da sahip. Askeri ve sivil pilotlara hizmet veren TUSAŞ Uçuş Okulu’nda Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nden iki pilot adayına eğitim verimeye başladı. Ankara’da Kahramankazan’daki tesisleri Aralık 2019’da gelen iki pilota temel pilot eğitimi, ileri pilot eğitimi ve aletli uçuş eğitimi verilecek. Toplam 400 saatlik yer ve uçuş eğitimi sonrasında Bosna Hersekli iki pilot ülkelerinde görev yapmaya başlayacak.

ZİYARETTE GÜNDEME GELDİ

Geçen yıl Bosna Hersek Genelkurmay Başkanı Korgeneral Senad Masovic, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaret sırasında TUSAŞ tesislerine gelen Korgeneral Masovic, tasarım ve ürünlerin yanı sıra verilen hizmetler hakkında da bilgi aldı. Yapılan görüşmelerde, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerine mensup iki subaya TUSAŞ Uçuş Okulu’nda Askerî Helikopter Pilot Eğitimi verilmesi teklif edildi. 

Karşılıklı görüşmeler neticesinde kabul edilen bu teklif kapsamında hazırlanan mutabakat sözleşmesi 28 Kasım 2019 tarihinde imzalanarak, Aralık 2019’da derslerin başlamasına karar verildi. 

TUSAŞ, Türkiye’de ve yakın bölgelerde yer alan ülkelerde oluşan asker, polis ve sivil helikopter pilotu eğitimi ihtiyacının uluslararası standartlarda karşılanabilmesini sağlamak için 2010 yılında faaliyetlerine başlayan TUSAŞ Uçuş Okulu ile silahlı kuvvetler başta olmak üzere, emniyet güçleri için de isterler doğrultusunda uçuş eğitimleri düzenlemeye devam ediyor. 

Fotoğraf: Ali Mithat ÖZDOĞAN

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu