“Dünyada en ileri teknolojileri geliştiren bir Türkiye hayali”
Gaziantep’te başlayan ancak koronavirüs salgını nedeniyle sadece gençlerin yarıştığı Teknofest’in açılışında konuşan Selçuk Bayraktar, “Dünyada en ileri teknolojileri geliştiren bir Türkiye hayali” ile yola çıktıklarını söyledi.
Organizasyonu yapan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar konuşmasında şunları söyledi:
“Bu yıl Teknofest’i İstanbul’dan Anadolu’ya, güneşin doğduğu topraklara, Gaziantep’e getirdik. İyi ki de getirdik. Bu güzel şehir enerjisiyle, coşkusuyla, sahiplenmesiyle Teknofest’le adeta bütünleşti. Huzurunuzda ev sahiplerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Teknofest için yola çıkarken bir hayalimiz vardi… Dünyada en ileri teknolojileri geliştiren bir Türkiye’nin hayalini kuruyorduk. Bugün bu hayali genç kardeşlerimizle, milyonlarla paylaşıyoruz.
Bu yıl,Covid-19 pandemisi nedeniyle ziyaretçilere kapalı ama tüm önlemlerin alındığı bir Teknofest yaşayacağız.
Bana ve arkadaşlarıma pandemi nedeniyle birçok organizasyon iptal olurken Teknofest’i neden yaptığımızı soruyorlar. Teknofest’in kalbi, roketten tarıma, uçan arabadan İHA’ya, biyoteknolojiden eğitime kadar 21 farklı alanda düzenlediğimiz teknoloji yarışmaları.
Bu yil pandemiye rağmen rekor seviyede başvuru aldık. 20 binden fazla takim, toplamda 100 bin genç yarışmalara başvurdu.
Genç kardeşlerimiz bir yıldır bu yarışmalara hazırlandı. Eğer yarışmaları yapamasaydık emekleri, hayalleri zayi olacak ve motivasyonları düşecekti.
Onlarin heyecanı sönmesin, projelerine dört elle sarılmaya devam etsinler diye Teknofest’e sadece yarışmalarla devam ediyoruz.
Geleceğin asil sahibi gençler! Yaşadığımız dijital bilgi çağında dünyadaki en büyük ilerleme, değişim ve dönüşüm yüksek teknoloji ile oluyor. Ve yine tüm dünyada bu işleri yapanlar çoğunlukla gençler ve genç girişimciler.
Türkiye’nin tam bağımsız, güçlü ve müreffeh olabilmesi teknolojiyi sadece kullanarak değil, hayal edip, araştırıp, geliştirip, üretmesiyle mümkün… Teknofest ise geleceği inşaa edecek bu gençlerin yer aldığı bir platform.
Teknofest, denemekten korkmayan, zorluklardan yılmayan, yenilikten kaçmayan, araştırıp geliştirmekten yorulmayan gençlerin yeri. Vecihi Hürküs ve Nuri Demirağ gibi birçok girişimcinin yaşadığı, akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden doğuşunun hikayesi Teknofest.
Milli teknoloji hamlesi ve Teknofest’in toplumumuzdaki büyük dönüşümü ve fırsat eşitliğini destekleyen bir ruhu var…
işte bu ruh, bir çocuk gelsin bir uçağa dokunsun diyen bir ruh!
Türkiye’nin her köyünde, kasabasında imkân sunulduğunda, fırsat verildiğinde dünyayı değiştirecek çocuklar var.
Mesele bu çocukların önünü açabilmek…
Önlerindeki engelleri kaldırabilmek.
Hayallerini gerçekleştirmelerine destek olabilmek…
Anadolu’nun en kalabalık şehrinden, en ücra noktasına kadar gençlerimiz için tüm imkânlarımızı seferber etmek, aziz milletimize borcumuzdur.
Havacılıkta bilinen bir söz vardır.
Kendim de biraz pilot olduğumdan hatırlatmak isterim;
Ey ana, eğer oğlun bir asuman aşkına tutulmuşsa, bırak uçsun!
Şimdi bu durum değişti.
Artık analar-babalar çocuklarına asumana yani göklere aşkı aşılıyor, uçması için yüreklendiriyor.
Teknofest’e 100 bin gencin başvurması bu değişim rüzgarının en büyük göstergesi.
inanıyorum ki Teknofest, tüm ekibimiz ve paydaşlarımızla beraber hayatımızda yaptığımız en anlamlı faaliyet olarak hatıralarımızda yer alacak.
Sözlerimi bitirirken,
Teknofest’e emek veren,
Gönlünü koyan,
Heyecanını duyan,
Dualarını esirgemeyen
Tüm paydaş ve gönüllülerimize
Ve Teknofest’e destek veren milletimize teşekkürlerimi iletiyorum.
Tüm paydaşlarımız ve öğrencilerimiz adına söz veriyoruz.
Tam bağımsızlık yolculuğundan, milli teknoloji hamlesi idealinden,
Türkiye’yi teknolojide en ileri düzeye taşıma hedefinden asla vazgeçmeyeceğiz.
Bu yoldan, dönmek yok.
Bu yolda durmak, duraksamak yok.
Teknofest vatanımıza, milletimize ve dokunduğu tüm coğrafyalara hayırlı, uğurlu olsun.
Gelecek yıl İstanbul’da buluşmak üzere kalın sağlıcakla…