Türk Savunma Sanayi

SAHA İstanbul firması Sonitus’tan derin okyanus keşfi için ‘Rampus’

SAHA İstanbul firması Sonitus, derin okyanus keşfi için otonom modüler AUV geliştirdi. Rampus adlı otonom modüler su altı aracı, derin okyanus keşifleri için geliştirilmiş sonar veri ve kamera görüntülerini kaydedebiliyor.

SAHA İstanbul tarafından derlenen haftalık bültende Türk savunma sanayii ve havacılık ile dünyadan haberler yer aldı. Savunma sanayiinde Rampus’tan KIZILELMA’YA, Roketsan’ın Modüler Zırhlı Kulesi’nden Baykar’ın KEMANKEŞ Mini Akıllı Seyir Füzesi’ne, TUSAŞ’ın KAAN’ından TÜBİTAK SAGE’in Hassas Güdüm Kiti’ne, Uluslararası Anadolu Ankası 2023 Tatbikatı’ndan Türk savunma sanayiinde gerçekleştirilen yeni iş birliğine, TUSAŞ ve Sikorsky’nin geliştirdiği ‘Nefes’ten Baykar’ın ihracat ödülüne ve uzaya kadar yaşanan gelişmeler…

Rampus

SAHA İstanbul firması Sonitus tarafından geliştirilen Rampus adlı aracın fırlatma ve kurtarma sistemi, bir geminin kıç tarafında çalışacak şekilde tasarlandı. Bu sayede kolaylıkla deniz araçlarından suya bırakılabilip, geri alınabiliyor.

Yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri kullanarak daha detaylı görüntüler elde edebilme kabiliyetine sahip olan Rampus, görev esnasında kaydedilen görüntülerin yanı sıra sonar tarama bilgileri ve araç içi iletişim verilerini kaydedebiliyor.

Bayraktar KIZILELMA’dan ‘Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi’

Baykar firması tarafından özgün olarak geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla geçti.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalandı. Bayraktar KIZILELMA, 31 bin feet irtifanın üstünde gerçekleştirilen testte önemli bir aşamayı daha tamamlamış oldu.

Roketsan’ın Modüler Zırhlı Kulesi TSK’nın hizmetinde

Roketsan tarafından geliştirilen Modüler Zırhlı Kule, yüksek seviyede koruma ve çoklu vuruş dayanımı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine girdi.

Şirketin, Twitter hesabından, Modüler Zırhlı Kule’ye ilişkin açıklama yapıldı.

Modüler Zırhlı Kule’nin görüntüsünün yer aldığı paylaşımda, şunlar kaydedildi:

“Türkiyemizin modern süvarileri daha güçlü şahlansın diye Modüler Zırhlı Kule, yüksek seviyede koruma ve çoklu vuruş dayanımıyla Türk ordusunun hizmetinde.”

KEMANKEŞ Bayraktar TB2’den atıldı

Baykar tarafından özgün olarak geliştirilen KEMANKEŞ Mini Akıllı Seyir Füzesi, Edirne’nin Keşan ilçesinde gerçekleştirilen motorlu ilk atış testini başarıyla tamamladı.

Atış testini gerçekleştirmek üzere, Keşan’da bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak test için belirlenen hedefe yol alan Bayraktar TB2, 20 kilometre mesafeden KEMANKEŞ’i ateşledi.

KAAN için simülatörle uçuş eğitimi

Türk pilotları, milli muharip uçak KAAN için simülatörle uçuş eğitimi yapıyor. Milli muharip uçak KAAN, Türk mühendis ve pilotlarının mühendislik geliştirme simülatöründeki yoğun çalışmalarıyla ilk uçuşa hazırlanıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), KAAN’ın proje takvimine uygun ve maliyet etkin geliştirilebilmesi için yerli imkanlarla üretilen mühendislik geliştirme simülatöründen yararlanıyor. Uçağın tasarımı ve buradaki değişiklikler simülatöre yansıtılarak pilotların yaptığı uçuşlarla bunların doğrulamaları yapılıyor.

Milli muharip uçak KAAN’ın test pilotu Gökhan Bayramoğlu, uçağa isminin verildiği mayıs ayındaki törenden sonra çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini söyledi.

Bayraktar AKINCI’nın Hassas Güdüm Kiti ile vurdu

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI, TÜBİTAK SAGE tarafından özgün olarak geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile yaptığı test atışını başarıyla tamamlandı. Taarruzi İnsansız Hava Aracı Bayraktar AKINCI, milli olarak geliştirilen ve ilk kez bir insansız hava aracından atılan Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile gerçekleştirdiği test atışında hedefi tam isabetle vurdu.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden HGK ile güdümlü hale getirilen MK-82 mühimmatıyla havalanan Bayraktar AKINCI, atış testi yapmak üzere belirlenen noktaya yol aldı. Bayraktar AKINCI’nın ateşlediği HGK-82, belirlenen hedefi başarıyla vurdu.

Uluslararası Anadolu Ankası 2023 Tatbikatı

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen ve 16 Haziran’da sona eren Uluslararası Anadolu Ankası 2023 Tatbikatı’nın basın günü yapıldı. Tatbikata katılan helikopter ve uçaklar basına tanıtılırken, tatbikatta, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SoloTürk de yer aldı.

Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığının Atış Sahası’nda yapılan tatbikata, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Katar katıldı.

Gerçeğe yakın harekat ortamında gerçekleştirilen, personel kurtarma görev kuvveti unsurlarının katıldığı tatbikatta, jet uçakları, Havadan İhbar Kontrol Uçağı (HİK), ulaştırma uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve helikopterler kullanıldı.

Ayrıca, T70 Genel Maksat Helikopteri ile Katar Hava Kuvvetleri unsurlarına ait Apache helikopterleri de tatbikatta ilk kez yer aldı.

Türk savunma sanayiinde iş birliği

Türk savunma sanayisi bünyesinde hayata geçirilen yeni işbirliğiyle askeri araç ve elektronik sistemler konusundaki kabiliyetler daha ileri noktalara taşınacak.

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. ile Asisguard arasında Stratejik İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı. Muhtıraya, Koluman B2B ve Satınalma Yönetimi Müdürü Burak Saltık ile Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün imza attı.

Koluman Otomotiv Endüstri AŞ Askeri Projelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zafer Özcan, ekosistemdeki paydaşların bir araya gelerek güçlerini birleştirmesinin gurur verici olduğunu ifade etti.

Ormanlar ‘Nefes’ alacak

T-70 yangın söndürme helikopteri ‘Nefes’ Muğla’da göreve başladı. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak olarak imal edilen T-70 yangın söndürme helikopteri, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Güvercinlik Gökçeler Yangın Yönetim Merkezi helikopter pistinde konuşlu olarak göreve başladı.

Helikopter, yerli ve milli imkanlarla geliştirilip, orman yangınları ile mücadelede kullanılmak üzere OGM’ye teslim edilen ilk yangın söndürme helikopteri olma özelliği taşıyor.

‘Nefes’ ismi verilen helikopter, bir seferde 2,5 ton su atabilme özelliğine sahip ve arama- kurtarma çalışmalarında da görev alabilecek.

Baykar’a ihracatta ödül

Baykar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde 2022 yılının ‘Savunma ve Havacılık’ sektörlerinde en çok ihracat gerçekleştiren firması ödülünü aldı.

SpaceX uzaya 52 Starlink uydusu fırlattı

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Falcon-9 adlı roketiyle 52 Starlink uydusunu uzaya gönderdi.

United Press International’ın (UPI) haberine göre; uyduları yörüngeye konuşlandıracak Falcon-9 roketi, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan yerel saatle 03.10’da fırlatıldı.

Fırlatılan 52 uydu, dünyada 1,5 milyon kullanıcıya yüksek hız ve düşük gecikmeli geniş bantlı internet sağlayan 4 binden fazla Starlink uydusuna katılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu