Diploması

ABD Başkanı Biden Türkiye’ye F-16 satışı için Kongre üyelerine mektup gönderdi

Önceki gün İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesinden sonra ABD Başkanı Joe Biden da Kongre üyelerine mektup gönderdi. Mektupta, F-16 konusunda satışı onaylamaları istendi.

Reuters’ın haberine göre, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun dış ilişkiler komitelerinin üyelerine de, Biden’ın resmi satış izni sürecini başlatma niyetinde olduğuna dair birer mektup daha gönderildi.

Toplam 20 milyar dolar

Anlaşmanın hayata geçmesi durumunda toplam 20 milyar dolarlık F-16 alımı, modernizasyonu ve yedek parça paketinden oluşuyor. 

Türkiye Ekim 2021’de 40 adet F-16 ve mevcut uçaklar için de 79 modernizasyon kiti alımı için ABD’ye başvurmuş fakat ABD ile ikili ilişkilerdeki sorunlar nedeniyle bu satış Kongre gündemine alınmamıştı.

Sonraki yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım başvurularının Türkiye tarafından bloke edilmesiyle iki konu karşılıklı bir pazarlık haline gelmişti.

NATO üyeliklerine onay

Türkiye’nin geçen yıl Finlandiya’nın üyeliğini onaylamasıyla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı da modernizasyon kiti satışına yeşil ışık yakarak konuyu Kongre’ye iletmişti.

Reuters, mektuptan haberdar olan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Lockheed Martin şirketinin ürettiği uçakların ve modernizasyon kitlerinin yaklaşık 20 milyar dolar karşılığında satışı için Kongre üyelerinin harekete geçmeye çağırdığını aktardı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu