Haberler

Denize düşen uçak nasıl çıkartılıyor?

Bir uçak veya hava aracı denize, okyanusa düştüğünde nasıl çıkartılıyor? Neden bu operasyon çok önemli ve yüksek teknoloji gerektiriyor? Hangi gemiler kullanılıyor? Tolga Özbek, İzmir’de Foça açıklarında denize düşen KT-1 eğitim uçağının nasıl çıkartıldığını, TCG Alemdar Gemisi’nin özelliklerini anlatıyor:

Halen Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde derin suda arama kurtarma ve denizaltı kurtarma amaçlı 3 gemi bulunuyor. İstanbul Denizcilik Gemi İnşa şirketi tarafından tasarlanan TCG Alemdar Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi. 600 metrede batan bir denizaltıya 72 saat destek verebiliyor.

Özel su altı robotları ile görüntü ve operasyonu denizin derinliklerinde gerçekleştirebiliyor. 4200 tonluk gemide 130 personel görev yapıyor. Kurtarma operasyonunun yanı sıra gemide kazazedeler için revir ve balıkadamlar için de basınç odaları var.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin diğer denizaltı arama kurtarma gemileri arasında Kurtarma ve Yedekleme Gemisi TCG Işın ve TCG Akın bulunuyor.

TCG Işın Kurtarma ve Yedekleme Gemisi.

OKİNAWA AÇIĞINDA 5814 METREDEN ÇIKARTILAN SEAHAWK

Hem denizcilik hem de havacılık tarihine geçen önemli enkaz çıkarma çalışmalarından biri geçtiğimiz mart ayında yapıldı. 25 Ocak 2020 tarihinde Japonya kıyılarının 95 deniz mili açığında ABD Donanması’na ait MH-60S tipi Seahawk helikopteri meydana gelen arızanın ardından denize mecburi iniş yaptı. 5 kişilik mürettebat helikopteri terk ettikten sonra MH-60S okyanusun derinliklerine gömüldü.

Çok özel sonar ve sistemlere sahip helikopter yaklaşık bir yıl sonra ABD Donanması tarafından çıkartıldı. Yaklaşık 2 hafta süren çalışmalarda enkaz 5814 metrede tespit edildi. Operasyon CURV-21 olarak adlandırılan özel bir robot ile yapıldı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu