Hava Kuvvetleri

ABD Hava Kuvvetlerinin ilk ‘ticari’ yakıt ikmali

Necdet GÜRSOY

Eski adı Meta Aerospace olan ABD’li stratejik mobilite şirketi Metrea, ABD Hava Kuvvetleri uçaklarının ilk ticari havadan havaya yakıt ikmalini başarıyla gerçekleştirdi. Böylelikle ABD Hava Kuvvetleri sivil tescilli bir uçaktan havada yakıt almış oldu.

Operasyon, Resolute Hunter Tatbikatı sırasında gerçekleşti. Metrea’nın Boeing KC-135 Stratotankerlerinden biri kullanıldı. Havadan havaya ticari yakıt ikmali alan ilk ABD Hava Kuvvetleri uçağı, Offutt Hava Kuvvetleri Üssü’nden bir RC-135 Rivet ve ardından Tinker Hava Kuvvetleri Üssü’nden bir E-3 Sentry oldu.

Metrea’nın bir parçası olan Metrea Stratejik Hareketlilik (Metrea Strategic Mobility/MSM), tatbikat sırasında RC-135 ve E-3 uçaklarını desteklemek için 23 Haziran – 29 Haziran 2023 tarihleri arasında toplamda dört hava yakıt ikmali görevi gerçekleştirdi. ABD Hava Kuvvetleri daha önce ticari havadan yakıt ikmal hizmetlerinden yararlanmadığı için bu başarı önemli bir gelişmeye işaret ediyor.

Operasyonlar, 13 boom kontağını ve yaklaşık 40 ton yakıtın boşaltılmasını içeriyordu. Bu görevler, RC-135 ve E-3 mürettebatı için çok önemli eğitim fırsatları sunarak tatbikata katılımlarını genişletmelerine olanak sağladı.

HAVADAN YAKIT İKMALİNİN 100. YILI

Metrea’nın Hava ve Uzay Grubu başkanı Jon Thomas yaptığı basın açıklamasında, “Havadan yakıt ikmalinin 100. yıl dönümünü kutladığımız aynı hafta içinde ABD Hava Kuvvetlerini bu önemli kilometre taşına ulaşmada destekleyebilmemiz uygun oldu. Ekibimiz, bunu başarmak ve gereken eğitim etkisini sağlamak için NAVAIR, Hava Muharebe Komutanlığı ve alıcı RC-135 ve E-3 birimleri ile yakın bir şekilde çalıştı. ABD Hava Kuvvetleri’nin daha fazla yakıt ikmali gereksinimini desteklemenin yanı sıra müttefikler ve ortaklardan gelen talebi artırmayı dört gözle bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nisan 2023’te Metrea, bir ABD Donanması P-8 uçağı için ilk ticari boom yakıt ikmalini gerçekleştirerek başka bir dönüm noktasına ulaştı.

KAPASİTE AÇIĞINI DOLDURACAK

Metrea, daha önce Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RSAF) tarafından işletilen dört Boeing KC-135R yakıt ikmal uçağı satın aldı. RSAF ise bunların yerine altı adet A330 MRTT yeni nesil havadan yakıt ikmal uçağı aldı. İlk KC-135R, 30 Eylül 2020’de Washington D.C. merkezli Metrea’ya teslim edildi.

Özel tanker filosu, kademeli olarak KC-135 ve McDonnell-Douglas KC-10A Extender’ın yerini alması planlanan Boeing KC-46A Pegasus tankerinin çok sayıda eksikliği ve gecikmesinden kaynaklanan ABD Hava Kuvvetleri kapasite boşluğunu doldurmak için kullanılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu