HaberlerHavacılık Endüstrisi

Boya çatlağı krizinde Katar Havayolları ve Airbus anlaştı

Airbus’ın bir çok projesinde ilk müşteri olan Katar Havayolları-Qatar Airways ile Avrupalı imalatçının arasına giren ‘boya krizi’ çözülüyor. Katar Havayolları ile Airbus anlaşma yoluna gitti.

Son yılların sivil havacılık sektöründeki en büyük krizlerinden biri Katar Havayolları ile Airbus arasında A350 yolcu uçakları konusunda yaşanmıştı. Katar, uçaklarda meydana gelen boya çatlakları nedeniyle A350’lerin uçuşlarını durdurmuştu. Airbus ise iddiaları red ederek sorumluluğu kabul etmemişti.

Airbus tarafından yapılan açıklamada “Qatar Airways ve Airbus yasal anlaşmazlıkta dostane çözüme ulaştı” denilerek onarım projesinin başlandığına dikkat çekildi. Ancak açıklamada “Uzlaşmanın ayrıntıları gizlidir ve taraflar artık yasal iddialarını sona erdirmek için ilerleyecektir” ibaresinin değer alması dikkat çekti. 

Uçaklar yeniden uçacak

Airbus, boya çatlakları ile ilgili olarak onarım projesinin başladığını açıkladı. Yere inen A350 filosu, onarımın tamamlanmasının ardından en kısa sürede yeniden uçuşlarına başlayacak. 

Katar Havayolları, konuyu geçtiğimiz yıllarda İngiliz mahkemelerine taşımıştı. 

Sipariş iptal edilmişti

Katar Havayolları yaşanan gerginliğin ardından kalan A350’ler ile 50 adetlik A321neo siparişini iptal etmişti. Ardında da havayolu Boeing ile anlaşma imzalamıştı. Gelişmeler üzerine siparişin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu