Haberler

HAVAŞ’tan Rus Aeroflot’a uyarı mektubu

Türkiye’nin en büyük havalimanı yer hizmetleri sağlayıcısı TAV Havalimanları Holding şirketi Havaş, Rus Aeroflot şirketine uyarı mektubu yolladı. Havaş Genel Müdürü Mete Erna’nın 31 Ocak’ta yolladığı mektupta, şirketin batı ülkelerinin yaptırımları nedeniyle ABD menşeli sivil uçaklara yer hizmetleri konusunda zorluk yaşandığını dile getirdiğini yazdı.

Fransız ADP Grubunun çoğunluk hissesine sahip olduğu TAV’ın bünyesinde yer alan Havaş’ın mektubuyla ilgili haber yapan Rus medya kuruluşu RBK, Havaş’ın ABD yapısı Boeing ve bazı Airbus uçaklarına hizmet vermeyi durdurabileceği ifade edildi. Ambargo listesinde 7’si Belarus ve dördü İran olmak üzere 170’den fazla yolcu uçağına sahip Rus ulusal havayolu şirketi Aeroflot’un da yer aldığı kaydedildi.

Diğer havayolları

Listede ayrıca kargo taşıyıcı havayolu şirketi AirBridgeCargo ile birlikte Azur Air, I Fly, Pegas Fly, Pobeda, Rossiya Airlines, S7, Utair, Ural Airlines, Red Wings, Nordwind ve Yamal havayolu şirketinin uçakları da yer alıyor.

Belarus Belavia havayolu şirketi ve Iran’a ait Iran Air ve Mahan Airlines’ın da yer hizmetlerinde yaptırım riski taşıdığı belirtilirken, Havaş’ın mektubunda aynı zamanda Rus iş insanı Roman Abramovich’e ait Boeing 787 Dreamliner ve Gulfstream G650 iş jetlerinden de bahsediliyor.

Abramovich: “Uçaklarımız Türkiye’de değil”

Öte yandan RBK’ya açıklama yapan Abramovich’in temsilcisi iş adamının şu an Türkiye’de uçağı olmadığını söylerken, Havaş listesinin ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyona yanıt olarak 2022 baharında uygulamaya koyduğu yaptırımlar sonrası kısıtlamalar altına giren uçakları içerdiği ifade edildi.

RBK, Havaş’ın bu uçaklara yer hizmetlerinde son durumun yasal yönlerini incelediğini, havayolu şirketlerinden üretiminde ABD menşeli parçaların ve teknolojilerinin yüzde 25’inden fazlasının kullanılmadığı uçakların listelerini sağlamalarını istediğini kaydetti.

Havaş CEO’su Erna’nın, mektubunda, “Rusya ve Belarus’a giden ve yüzde 25’ten fazla ABD menşeli teknolojilerle donatılmış hava araçlarına bakım hizmetlerinin sağlanması ve uçağın bir havayolu şirketi tarafından işletilmesi halinde ABD’nin İhracat İdaresi Düzenlemelerinin (EAR) ihlali olacak, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici hizmet reddi emrinin (TDO) delinmesi anlamına gelecektir” ifadelerine yer verdiği anlaşıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu