Kargo

THY Kargo e-ticaretle yüksekten uçtu

Türk Hava Yolları’nın hızlı büyüyen markası Turkish Cargo-THY Kargo, geçen yıl gelirlerine yüzde 48 artırarak 4 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Taşınan kargo yüzde 26 yükselişle 1.9 milyon ton oldu. THY’nin Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, şirketin büyümesinde yeni kargo merkezi ve teknolojilere dikkat çekiyor.

Özen’in Cargo Partner Dergisi’ne verdiği röportajda, “IATA istatistiklerine göre Turkish Cargo, 2021’de küresel pazar payını yüzde 5’in üzerine çıkardı ve her 20 hava kargo gönderisinden 1’ini taşıdı. Dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen hava kargo markası olarak kabul edilen Turkish Cargo, 2025 yılında ilk 3 hava kargo markasından biri olmayı hedeflemektedir” dedi.

Yeni merkez: SMARTIST

Dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan İstanbul’un yeni havalimanı, büyüme stratejinizin önemli bir parçası. Kargo alanı ve terminaller geniştir ve büyümeye devam etmektedir. Son aşamada kargo dönüşü açısından neyi hedefliyorsunuz?

Turkish Cargo, Şubat 2022 itibarıyla “SMARTIST” adı verilen İstanbul Havalimanı merkezinde faaliyete geçti. Bu son teknoloji tesis, yenilenmiş iş süreçlerine, otomatik depolama sistemlerine ve tamamen entegre bir depo yönetim sistemine sahip. Kapasite olarak dünyanın en büyük kargo tesislerinden biri olan SMARTIST, yenilik ve teknolojik yetenekler açısından türünün en gelişmiş tesislerinden biri olmaya adaydır. Üst düzey, müşteri odaklı ve genişletilebilir bir tesis olarak tasarlanan SMARTIST, son aşamasında yıllık 4 milyon ton kapasite ve toplam 340.000 m² alan sağlayacak.

SMARTIST şimdiye kadar kendini nasıl kanıtladı?

Tüm süreçlerin entegre edildiği iş emri optimizasyon sistemi ile iş süreçlerinin daha hızlı, verimli ve izlenebilir bir şekilde yönetilmesini kolaylaştırır. Sonuç olarak tesis, 2023 yılı ve sonrasında devreye alacağı teknoloji odaklı projelerle stratejik hedeflerimize ulaşma yolculuğumuzun ana unsurlarından biri olmaya devam edecektir.

Sokağa çıkma yasağının en yoğun olduğu dönemde, bazı yolcu taşıyan havayolları, kabinde koltuk sıralarını kaldırdı. Kargo seferleri yaptı. Sizce bu durum kargo pazarını nasıl etkiledi?

Turkish Cargo, yolcu uçaklarını sadece kargo taşıyabilecek şekilde dönüştürdü ve pandeminin zorlu koşullarında tedarik zincirinin sürdürülmesi amacıyla kritik bir rol üstlendi. Dinamik yapımız sayesinde 6.500’den fazla yolcu uçağından kargoya dönüştürülmüş uçağımız ile sefer yaptık. Bu dönemde dünya çapında aşı ve sağlık ekipmanlarının ulaştırılmasına katkıda bulunduk.

Dünya karantinadayken bir e-ticaret patlaması yaşandı. Bu gelişme Turkish Cargo’yu nasıl etkiledi?

Pandemi sonrası değişime uğrayan pazar koşulları, hava kargoda e-ticaret gönderilerine olan yüksek talebi daha da artırdı. Turkish Cargo olarak 2022 yılının ilk yarısında 5,7 milyon kutuyu aşan e-ticaret gönderisi taşıdık. Sunduğumuz hizmetler ve geniş uçuş ağımız sayesinde e-ticaretten faydalandık.

Sürekli büyüyen çevrimiçi alışveriş sektörü, bizi yenilikçi çözümler geliştirmeye itiyor ve küresel ekspres teslimat alanında önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyoruz. Ürün ve hizmet farklılaştırması, kısa kargo kabul süreleri, hızlı ramp transferleri ve esnek bağlantılar sayesinde müşterilerimize ve iş ortaklarımıza etkin çözümler sunuyoruz.

Turkish Cargo, geleceğin e-ticaret sektörüne uyum sağlamak için ekspres/kargo şirketleri ZTO Express ve PAL Air ile ortaklık kurdu. Bu çerçevede, kapıdan kapıya lojistik çözümler sunarak sınır ötesi işimizi geliştiriyoruz: Toplama ve dağıtımdan yük taşımacılığına, çapraz yüklemeye ve son teslimata kadar. Bu ortaklık bizi e-ticaret pazarında önemli bir oyuncu olmaya bir adım daha yaklaştırıyor.

THY Kargo, İstanbul Havalimanı’nda operasyonunu yen açtığı SMARTIST’ten gerçekleştiriyor.

THY Kargo’nun yeni ortağı

İki şirket arasındaki iş birliğini nasıl görüyorsunuz ve bizim gibi orta ölçekli bir lojistik sağlayıcı ile çalışmanın, sektörün “devleri” ile çalışmaktan ne farkı var? 

Turkish Cargo’nun kargo ortağı ile ortaklığı yıllar önce Avusturya’da yerel bir işbirliği olarak başladı. Yerel düzeydeki olumlu gelişmelerin ardından iş birliğimizi 2019 yılında bölgesel düzeye, son olarak 2021 yılında ise küresel düzeye çıkardık. Yıllar içindeki gelişmelere bakıldığında Turkish Cargo’nun iş hacmi sürekli genişlemektedir. Dünyada en fazla ülkeye uçan hava yolu şirketi olarak Turkish Cargo’nun kargo ortağı ile olan ortaklığının önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesini diliyoruz.

Yolcu uçuş sektörü son on yılda hızla dönüştü. Kağıt bilet ortadan kalktı. Dijitalleşme yaşandı. Öte yandan hava kargo bu hızlı dönüşümün etkilerini tam yaşayamadı. Değerlendirmeniz nedir ve sektör gelişmek için ne yapabilir?

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelere ayak uydurmak ve bu gelişmelerden etkin bir şekilde yararlanmak hava kargo sektörü dahil tüm sektörler için önemlidir. Yenilikçi bir hava kargo markası olan Turkish Cargo, teknolojiye yatırım yapmakta ve bu doğrultuda müşteri memnuniyeti, kalite ve verimliliği ön planda tutarak dijitalleşmeye büyük önem vermektedir.

THY Kargo WhatsApp’dan cevap veren sistem kurdu

Turkish Cargo, dijitalleşmenin ardından olumlu adımlar atıyor. Bu adımlardan biri de yakın zamanda iki yaşını dolduran WhatsApp Chatbot’umuz “Cargy”. Müşterilerin AWB durumlarını öğrenmelerine ve WhatsApp aracılığıyla hızlı ve kolay program sorgulamaları yapmalarına olanak tanır. Bu hizmet sayesinde Turkish Cargo müşterileri, geliş bilgilerini 7/24 telefonlarından direkt olarak alabilmektedir.

Hava taşımacılığında yarın nasıl olacak? Geleceğe baktığınızda hava kargo ve Turkish Cargo’yu nerede görüyorsunuz? 

Turkish Cargo olarak müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve hizmet standartlarımızı güçlendirmek için çağa ayak uydurmanın ve yeni teknolojileri kullanmanın büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Dünyanın en modern hub’larından birine sahip olarak, uçuş ağımızdaki liderliğimizi pekiştirmeyi ve operasyonel mükemmellik yolculuğumuzda çıtayı en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Lojistik, depolama, otomasyon ve akıllı sistem teknolojilerine yaptığımız yatırımlar sayesinde Turkish Cargo, öncü projeler geliştiren lider şirketler arasında yer alan stratejik bir yol haritası izliyor.

Özel kargo taşımacılığında 30 yıllık tecrübemizle, müşterilerimize hem ürün çeşitliliği hem de hizmet kalitesi açısından optimum çözümler sunarak, beklentileri aşmak için mükemmeliyetçi bir hizmet anlayışını içselleştiriyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu