Airbus geleceğin savaş uçağı için tedarikçiler arıyor
Airbus, Geleceğin Muharip Hava Sisteminin (FCAS) geliştirilmesinde ve imalatında görev yapacak, bu sektöre yeni giren şirketler için başlattığı“FCAS için yenilikler” (İ4 FCAS) girişiminin pilot aşamasını tamamladı. Nisan 2020’de başlatılan bu girişim, Almanya Savunma Bakanlığı tarafından finanse edildi. Airbus yeni şirketlerle çalışmak üzere adım atacak.
Airbus Defence and Space CEO Dirk Hoke, “Bu girişim, FCAS’nin daha önceki büyük savunma projelerine benzemediğinin göstergesidir. Daha önce savunma sektörü ile hiç teması olmamış genç ve yenilikçi oyuncuları dahil ederek, yüksek teknoloji programı için mevcut tüm yetkinliklerden yararlanmayı garanti ediyoruz. Bu oluşum aynı zamanda askeri ve sivil dünyalar arasındaki teknolojik bilgilerin hızla yayılmasını da teşvik edecektir. Bu girişimi 2021 ve sonrasında devam ettirmek ve FCAS inovasyon stratejimizin temel taşı haline getirmek bizim hedefimizdir” dedi.
İlk aşamada, 18 şirket, tüm FCAS unsurlarını kapsayan farklı alanlarda 14 proje üzerinde çalıştı: Savaş bulutu, bağlantı, yeni nesil avcı uçağı, uzak taşıyıcılar, sistemler sistemi, sensörler. Bu 14 proje arasında Airbus mühendisleri, aşağıdaki gibi somut sonuçlar elde etmek için KOBİ’ler ve startup’lar ile yakın bir şekilde çalıştı:
- Bir nakliye uçağından bir insansız hava aracının (İHA) ilk uçuş testi onaylı fırlatıcısı. Bu proje, A400M entegratörü olarak Airbus, fırlatıcı için Geradts GmbH ve İHA entegrasyonu için Stuttgart’tan SFL GmbH arasındaki iş birliğinin sonucudur ve DLR simülasyonları tarafından desteklenmiştir. Çevik bir tasarım ve geliştirme yaklaşımı, sadece 6 ay içinde hızlı prototipleme ve uçuş hazırlığına imkan sağladı.
- Güvenli bir savaş bulut göstericisi: Güvenli işletim sistemlerinin bir bulut ortamına ilk kez aktarılması. Dresden’den Kernkonzept GmbH, Airbus CyberSecurity ile birlikte, BT güvenliğinin bir devlet bulut sisteminde en yüksek güvenlik gereksinimleri için nasıl kullanılabileceğini gösterdi.
- Yapay zekanın radyo frekansı analizinde kullanılması: Münih’ten Hellsicht GmbH, algoritmalarını Airbus tarafından sağlanan veri kümeleri üzerinde eğiterek radarlar gibi belirli yayıcıların gerçek zamanlı parmak izi için benzersiz bir yetenek sağladı.
İnovasyon ve teknolojik sınırları zorlamayı hedefleyen FCAS, önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın en büyük savunma programı olacak. Gelişimi, yapay zeka, insanlı insansız ekip oluşturma, savaş bulutu veya siber güvenlik gibi çığır açan teknolojileri ön plana çıkaracak.