Savunma

F-16 satışının Haziran-Temmuz gibi yürürlüğe girmesi bekleniyor, F-35 ile ilgili bir değişiklik yok

Geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’ndeki süreci tamamlanan Türkiye’ye 40 adet F-16 Block 70 ile 79 adet modernizasyon paketinin satış anlaşmasının bu yıl Haziran-Temmuz ayı gibi yürürlüğe girmesi bekleniyor. Türkiye satışla birlikte çok sayıda mühimmat ve ekipman talebinde bulunmuştu. Paketin toplamı 23 milyar dolar.

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, şu bilgiyi verdi:

F-16 tedarik ve modernizasyon süreci, kullanımı ile F-35 programına yönelik; 40 adet F-16 Blok-70 tedariki ve 79 adet F-16 uçağının Viper Modernizasyonu ile muhtelif diğer malzemelerin teminine yönelik resmî kongre bildirimi ABD yönetimince 26 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilmiş, taleplerimize ilişkin; kongre onay süreci 11 Şubat 2024 tarihinde tamamlanmıştır.

Şubat ayı sonuna kadar taslak Teklif ve Kabul Mektuplarının tarafımıza iletilmesi beklenmektedir. Teklif ve Kabul mektuplarının tarafımızdan incelenmesi ve ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesini müteakip 2024 Haziran-Temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Modernizasyon faaliyetlerinin ve tedarik edilecek uçakların üretim işlemlerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelerimiz devam etmektedir.

F-16’ların kullanımı ile ilgili şart yok

Temin ve modernize edilecek F-16’ların kullanımına yönelik iddiaların aksine daha önce de vurguladığımız gibi herhangi bir şart söz konusu değildir.  F-35 konusunda ise her iki ülkenin de duruşunda herhangi bir değişiklik yoktur şeklinde cevap vermiştir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu