Türk Savunma Sanayi

İngiltere’den MMU’ya yakın takip

Önceki gün Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gelen iki İngiliz Eurofighter Typhoon savaş uçağından bir gün sonra da Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike Wigston önce Konya’ya geldi. Buradan da resmi temaslar için Ankara’ya geçti.

Mareşal Wigston, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (TUSAŞ) temaslarda bulundu. İngiliz komutan, Türkiye’nin BAE Systems’dan mühendislik destek aldığı Milli Muharip Uçak konusunda bilgi aldı.

MMU için yapılan binayı gezen Mareşal Mike Wigston’a TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil  eşlik etti. Binanın girişinde geçen yıl Paris Air Show sırasında ilk sergilenen MMU mock-up’ının olması da dikkat çekti.

Toplam 100 İngiliz mühendisin de görev yaptığı proje TUSAŞ ile BAE Systems arasında nihai anlaşma Ağustos 2017’de imzalanmıştı. MMU’nun ana tasarımı, stealth yapısı gibi konulurda TUSAŞ BAE Systems ile birlikte görev yapıyor.

Ziyareti ile ilgili olarak TUSAŞ tarafından yapılan açıklamada, “Şirketimizi ziyaret ederek yerli ve milli projelerimizi inceleyen İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike WIGSTON ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduk.” ifadelerine yer verildi.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike WIGSTON ise ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede, “BAE Systems, TUSAS ile ortak olarak Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağını inşa ediyor. İngiltere ve Türkiye ikili ilişkilerinin gücünü sembolize eden, ulusun gurur duyabileceği milli bir proje.” dedi.

MMU’nun 2023’te fabrikadan çıkartılması, ilk uçuşunu 2026’da yapması hedefleniyor. Türk Hava Kuvvetleri için planlanan teslimat ise 2030.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Herhalde bu ilginin bir boyutu da İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkması, bizim de toplulukla olan tatsız ilişkimiz.
    Onlara göre fakir de olsak, tarihimiz boyunca ekonomik olarak iki yakamız hiç bir araya gelmese de, gene de iyi bir pazarı her iki tarafa da. MMU macerasında tutunabileceğimiz fazla bir dal da yok. Bunların niyeti elbet , mümkün olduğu kadar az teknoloji transferi yaparak maksimum getiriyi sağlamak. Bu da anlaşılabilir bir şey.
    Göreceğiz. iş çoktan başa düştü. Uzun , çok uzun seneler uyuduk. Buradan da ortak yapım filan, biraz daha ilerleyebilsek az şey midir ? F-16 montajından bile çok şeyler öğrenmedik mi ? Adamların savaş uçağı yapım
    tecrübesi bir asırdan fazla. İsterim, teknoloji transferinin hepsini isterim ısrarı adil mi ? Dedik ya iş çoktan başa
    düşt.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu