Pilotlar ek işin peşinde
Son günlerde hangi pilot arkadaşımla konuşsam konu bir türlü havacılığa gelmiyor. Herkes yeni girişimlerini anlatıyor.
Birisi eşinin yaptıklarını satacak e-ticaret sitesi kurmuş. Paketleme, kargoya teslimat onun görevi.
Motosiklet tutkunu bir kaptan pilot, meraklılar için özel üretim motor işine girmiş. Tuttuğu dükkanda iki usta ile birlikte çalışıyor. “Hobiydi, iş oldu” diyor.
Diğeri babasından kalan üzüm bağını, zeytinliği adam edip ürün alabilmenin peşinde.
Gözde tatil kasalarında minik arazisine 4 odalı bir motel yapan ise sezona yetişememiş ama kışın şimdiden odalarını kiraya vermiş.
Anlayacağınız herkes ek iş peşinde. Ama bir çoğu da “Benim kafam ticarete basmaz. Ne olacağız bakalım” diye kara kara düşünmekte.
Yaşı ilerleyenler erken emekli olacak gibi son hazırlıklarını yapıyor. “Çoluk çocuk sıyırsın okulu, ilk iş memlekete dönmek” veya “Yazlıkta yaşamaya devam” diyenler çoğunlukta.
Ev, yazlık veya arazi almak için borca girenler hemen ellerindekini satmış veya satmak üzere. İdare edebilen kredisini ödemeye çalışıyor. Ancak çoğu “Aman krediyi kapatayım ödeyemiyorum” diyor.
Anlayacağınız herkes havacılıktan umudunu kesmiş. “Ne yapabilirim” sorusunun peşinde.
Bu kış ücretiz izinlerin artmasıyla birlikte uçuş okullarına öğretmen pilotluk için başvuran aktif uçucu kaptanlar da var.
İNGİLİZ HAVACILIK OTORİTESİNDEN ÖZEL İZİN
Pilotluk pek de yarı zamanlı yapılacak bir iş değil. Tabi ki bir dönem aylık 50 saat uçmayı tercih edip kendine veya ailesine daha fazla zaman ayırmak isteyenler de vardı.
Henüz Avrupa’da ve İngiltere’de sendikalarla anlaşma yapmadan önce ilginç bir adım atıldı. Koronavirüs salgının hemen başıydı.
İngiliz havacılık otoritesi CAA bir karar aldı. Pilotların ek iş yapmasına “Havayolu pilotları bir kaç hiç uçamayacak. Veya aylık bir kaç saat uçabilecekler. Ek iş yapabilirler”
Uçamayınca kimi daha önceden yaptığı işe döndü. Yazılım yapandan mühendisliğe dönene, YouTube kanalını büyütenden fotoğrafçı olana kadar farklı farklı iş dallarında bir çoğu koşturuyor.
OVERLOKÇU GELDİ…
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabımdan bir video paylaştım. “Overlokçu geldi” anonsu, biraz da uçuşun stresini atmak için bir uçuş okulunun eğitim uçağında yapıyordu…
Pilotlar küçülen sektör nedeniyle ek iş peşinde :)))) Şaka bir yana havacılık bazen gülümsemek ister. Hele de binlerce Euro-Dolar yatırıp eğitim alırken sektörün durumunu gören pilot adayları… Önümüzdeki bir kaç yıl pilot alımının olup olmayacağı bile belli değil… pic.twitter.com/41eoMARpNI
— tolgaozbekcom (@tolgaozbek_com) October 10, 2020
PİLOTLAR NEDEN ÇOK MAAŞ ALIYOR
Günümüz ortalamasına bakınca dünyanın bir çok yerinde pilotlar ortalamalara göre iyi maaşlar alıyor. Durum Türkiye’ye bakıldığında tabi ki eski günleri karşılaştırınca oldukça iyi maaşlar alınıyor(du).
Pilotların iyi maaş almasının ana nedeni, sadece uçuşlarına konsantre olmaları, buna kafa yormaları. Uçuş için bol bol dinlenecek zamanlarının olması… Kafa başka yerde olunca hatalar meydana geliyor. Havacılık da pardonu olmayan bir meslek…
Ama şimdi kafalar başka yerde. Yeni kurulan işte, krediyi nasıl takla attırmanın peşinde veya çoluk çocuğun okul parasında.
Umarım bu kafa dağınıklığını kısa vadede kaza-kırım olarak görmeyiz…