Suudi Arabistan Tempest’te… Türkiye projeye girebilir mi?
Gelecek nesil savaş uçağı projelerinde İngiltere’nin başını çektiği 6’ncı nesil savaş uçağı projesi Tempest’e Suudi Arabistan da katılıyor. Ön anlaşma Riyad’da İngiltere ve Suudi Arabistan arasında imzalandı. Projeye Türkiye katılabilir mi?
İngiltere, gelecekte Eurofighter savaş uçaklarının yerini alacak Tempest Projesi için çalışmalar yapıyor. Çift motorlu uçak, 6’ncı nesil olarak adlandırılıyor.
2020’de resmi olarak başlayan projenin şu anlık ortakları arasında İngiltere’nin yanı sıra İtalya ve en son katılım gerçekleştiren Japonya bulunuyor. BAE System ana yükleniciliğinde yapılan çalışmalarda Saab ise İsveç devletinden atılacak adımı bekliyor. Uçağın, 2035 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor.
Tempest’in rakibi ise Almanya ve Fransa tarafından geliştirilen The Future Combat Air System (FCAS) olarak adlandırılan “Geleceğin Muharebe Hava Sistemleri” projesini geliştiriyor.
Türkiye’ye Tempest’e girebilir mi?
Bu konuyla ilgili uzun süredir bir tartışma yaşanıyor. Aslında konun cevabını, Savunma Sanayi Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, geçen yıl TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü / Aksaray’da yapılan Roket Yarışması’nda yaptığı açıklamada vermişti.
Demir, Türkiye’nin Tempest yaklaşımını şöyle ifade etmişti: “Yok, orada çok netler. Bizim 5 sene önce önerdiğimiz bir şeydi. Çok net bir şekilde olmayacağını söylediler. Biz de yoksa yok bu kadar basit.”
İngiltere Türkiye’nin girmesine 5 yıl yani haberin yapıldığı tarihe göre baktığımızda 2017’de hayır demişti.
MMU’da İngiliz mühendislik desteği
Demir, Milli Muharip Uçak (MMU) kapsamında İngiltere’nin iş birliğinin mühendislik ile sınırlı kalacağını belirterek şunları söylemişti:
“MMU’da İngiltere ile işbirliği çok cüzi bir mühendislik desteği içeriyordu. Destek süreci bir aşamada bitecek. İlerisi için nasıl bir çerçeve oluşturulur konuşulması gerekiyor. Sonrası istediğimiz gibi olursa süreç devam eder. Muhtaç değiliz. Olmasa da olur. Olsa belirli iyi niyet çerçevesinde olursa iyi olur.”
MMU motoru için Teklife Çağrı Dosyası yayımlanmıştı
Milli Muharip Uçak (MMU) projesi hakkında açıklamalarda bulunan Demir, MMU’nun motoru için Teklife Çağrı Dosyası’nın (TÇD) yayımlandığını aktarmıştı. Bu bağlamda Demir,
“MMU’nun motoru için Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) yayımladık. Buna cevap bekliyoruz. TRMotor ve TEI tekliflerini verdi. TAEC (Kale + Rolls-Royce) bugün yarın verecek. Bu teklifleri inceledikten sonra masaya oturup yol haritası çıkaracağız. İş birliği içinde yapılan motorlara sıcak bakıyoruz. Umarız gerçekleşir. Kendi kabiliyetlerimizi de oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.