Haberler

Pilot ölümleri sonrası HAVA-SEN’den SHGM’e tedbir alın uyarısı

Koronavirüs salgını sonrasındabiri simülatör öğretmeni üç Türk Hava Yolları kaptan pilotu hayatını kaybetti. Tedavi gören uçuş personeli sayısı 20’ye çıktı. Pegasus’tan iki kaptan pilotun da tedavileri tamamlayarak hastaneden taburcu edildi.

Bu gelişmeler üzerine Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN), bir açıklama yaptı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) tedbirlerin artırılması konusunda HAVA-SEN çözüm önerileri geldi.

Uçuş ekiplerinin sadece göreve giderken değil, geri dönüşlerinde mutlaka önlem alınması ve kendilerinin yanı sıra ailelerinin de korunması gerektiğine dikkat çekildi:

“COVID-19 pandemi önlemleri gereğince havacılıkta yolcu taşımacılığı büyük ölçüde sınırlandırılmış, kargo taşımacılığı ise artarak devam etmektedir. Kargo uçuşlarına giden uçuş ekipleri bazı uçuşlarda 15 güne kadar yurt dışında kalabilmekte, ülkelerarası çapraz uçuşlar yapabilmekte ve bazen 3 farklı ülkede kalabilmektedir. Türk sivil havacılığında yolcu uçaklarıyla kargo taşıma izni talep edenlerin olduğu gibi, kurtarma operasyonlarında uçan veya uçma ihtimali olan şirketlerin olduğu da duyumlarımız arasındadır.

Bu çerçevede; bahse konu uçuşları yapan ve bulaş riski yüksek olan ekiplerimizle ilgili ek önlemler alınmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Birlikte görev yapılan personelin COVID-19 pozitif veya taşıyıcı olabileceğinden kaygı duyulması aynı zamanda uçuş emniyetini de tehdit eden bir unsur olarak değerlendirilmelidir. Sadece uçuşa giderken değil yurda dönüşte de aşağıdaki önlemlerin mutlaka alınarak, personelin ve ailelerinin sağlığı korunmalıdır;

  • Uçuş ekipleri uçuştan en az 24 saat önce havalimanında veya belirlenmiş havalimanına yakin bir yerde karantinaya alınarak teste tabi tutulmalı ve sadece testi ‘negatif’ çıkanlarin uçuşuna izin verilmelidir.
  • Uçuş ekiplerine talep ettikleri kadar koruyucu malzeme ve dezenfektasyon malzemesi verilmelidir.
  • Uçuş dönüşü havaalanını terk etmeden tekrar teste tabi tutulmalıdırlar. Ardından şirketlerin sağlayacaği 48 saatlik karantina bölgesine götürülerek, odalarında tek başlarına kalacakları bir ortam sağlanmalıdır.
  • 48 saat içerisinde kimseyle temas etmeden, daha önceden yurt dışından getirilenlere uygulandığı gibi karantina uygulaması yapılmalıdır. 48 saatlik sürenin ardından tekrar teste tabi tutulmalı ve yapılan 2 testi de ‘negatif’ çıkan çalışanlar, ailesi ile kalacağı 14 günlük karantina için serbest bırakılmalıdır.
  • Yapılan 2 testte de COVID-19 olduğu tespit edilenle ilgili, SHGM tarafından belirlenmiş sağlık kuruluşlarında tedavi süreci başlatılmalıdır.
  • Bu süreci yaşayan uçuş ekibi en fazla bir ayda sadece bir kez uçuşa gönderilmelidir. Halihazırda hiçbir şirketin personel sıkıntısı yoktur.
  • Havacılık çalışanlarının 24 saat kullanabileceği, SHGM kontrolünde olan, gizli gönüllü raporiama sistemine uygun bir hattın açılması ve önlemlerin çahşanlarin gözüyle takip edilmesi sağlanmalıdır.
  • SHGM’nin kontrolünde kurulacak bir psikolojik destek merkezinin, bu tür uçuşları yapan personelin takibini yaparak personel üzerinde oluşan kaygı kaynaklı psikolojik etkilerin uçuş emniyeti yönünden incelemesi yapılmalıdır

Son günlerde THY de görev yapan 2 pilotun yaşamını yitirmesinin yanı sıra bazi havacılık çalışanlarının da tedavilerinin sürdüğü gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, önlem alınmasının gereği daha da aciliyet ve önem kazanmaktadır. Bu nedenlerle, yeterli kontrollerin yapılmaması sonucu hem kendisi hem ailesiyle riske maruz bırakılarak mağdur edilenlerin belirlenmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik gerekli önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesinin ülkemizin sivil havacılık otoritesi olarak Genel Müdürlüğünüzün sorumluluğunda olduğunu hatırlatırken konuya ilişkin her türlü desteğe ve iş birliğine hazır olduğumuz hususunu bilgilerinize arz ederiz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu