Havayolları

Southwest neden uçuşlarının yüzde 71’ini iptal etti?

ABD’de Noel sırasında en büyük havayolu krizlerinden biri yaşanıyor. Ülkenin en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi Southwest, dün uçuşlarının yüzde 71’ini iptal etti. ‘Meteoroloji’ açıklamasının ardından şirketin uçuş planlama açısından çok büyük bir sorun yaşadığı ortaya çıktı.

ABD iç hatlarının en yoğun dönemi Aralık ayının ikinci yarısında yaşanıyor. Bir yandan kar yağışı bu seferleri iptal ederken bu yılın rekoruna Southwest Havayolları imza attı. 25 Aralık’ta 1312, 26 Aralık 2623, 27 Aralık’ta 2831 sefer iptali açıklandı.

Örneğin dün ikinci en çok sefer iptal eden Spirit Havayolları 75 ile gelirken Alaska 63, United 60, Delta ise 34 sefer iptal etti.

Kriz yönetilemedi

Yıllardır büyük başarıyla yönetilen, çalışanlarının memnun olduğu, yolculara düşük maliyetli uçuş imkanı sunarak adından söz ettiren Southwest’in ekip problemini ilk günden başarılı bir şekilde müdahale ederek çözememesi dikkat çekti.

Kriz ertesi günlerinde domino taşı etkisi ile büyüdü. Havalimanlarında binlerce yolcu kaldı. Milyonlarca bavul da yolcusuna kavuşmayı bekliyor.

Noktadan noktaya uçuş

Southwest’in bu krizde sorun yaşamasının bir başka nedeni de havayolunun noktadan noktaya sefer yapması. Yani yolcu uçuşunu doğrudan gerçekleştiriyor. Southwest’in en önemli avantajlarından biri de bu. Vakit kaybetmeden istediğiniz yere uçuyorsunuz.

Ancak krizde bu strateji ters tepiyor. Örneğin ekibin mesaisi dolduğunda, o uçak teknik bir sorun yaşadığına noktaya ulaşmak büyük sorun oluşturuyor. Yolcuya da alternatif sunulamıyor.

Büyük havayolları gibi belirli bir noktada yolcular toplanıp sonra gidecekleri yere dağıtılmıyor. Bu gibi iptaller yaşandığında havayolunun eli noktadan noktaya uçuşa göre çok daha geniş. Alternatifi hem uçuş ekibi, teknik veya uçak hem de yolcu açısından sunabiliyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu