Uçaklara dezenfektan izni
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hazırladığı genelge ise havayolu şirketlerinin tehlikeli madde çözeltileri içeren el dezenfektanlarının ve virüslü kan örneklerinin taşınmasına için geçici izin verdi. Genelgede, “Hava taşıma işletmelerinin, el dezenfektan sıvılarını kendi yolcuları ve ekiplerinin kullanımı için hava aracında hazır bulundurmalarını kolaylaştırmak adına, “Tehlikeli Maddelerin Havayoluyla Emniyetli Taşınmasına İlişkin Teknik Talimatlar (ICAO Doc. 9284)” dokümanı gerekliliklerine uygun olarak UN1987 (Alcohol, n.o.s.) ve UN1170 (Ethanol) çözeltilerinin kabinde aşağıda belirtilen şartlarda taşıması uygun görülmüştür” dendi.
ÖZEL İZİN
a. İşletmeler, tehlikeli madde içeren dezenfektanların kazara dökülmeleri ve yangın riskine karşı uygun şekilde saklandığından ve emniyet altına alındığından emin olmalıdır.
b. Dezenfektanların bulundurulduğu kapların hacmi azami 0.5 litre olmalı ve hava aracında bulunan toplam dezenfektan miktarı 10 litreyi aşmamalıdır.
c. İşleticiler bu maddelerin taşınmasından kaynaklı olası ilave potansiyel riskleri değerlendirmeli ve acil durum usullerinde herhangi bir değişiklik olduğunda ekipleri bilgilendirmelidir.
VİRÜSLÜ KAN
MADDE 3 – Virüslü kan örneklerinin taşınmasına yönelik muafiyet
Hava taşıma işletmesinin tehlikeli maddelerin havayoluyla taşınması onayının bulunmadığı, ICAO Doc. 9284 ve dolayısıyla SHT-OPS Talimatı Ek-4 CAT.GEN.MPA.200 gerekliliklerine uyumun tamamen sağlanamadığı durumlarda, işletme, aşağıda belirtilen gerekliliklere uygun olarak tıbbi araştırmalarda kullanılacak virüslü kan örneklerini taşıyabilir:
a. Söz konusu örnekleri UN 3373 (Biological Substance, Category B) numaralı tehlikeli maddeler için belirlenen 650 numaralı Paketleme Talimatına (Packing Instructions) uygun şekilde taşınmalıdır.
b. İşletme, ilgili prosedürleri oluşturarak uçuş ve kabin ekibi dâhil taşımayla ilgili tüm personelin bilgilendirilmesini sağlamalıdır.
c. Bu muafiyet sadece yurt içi taşıma için geçerlidir.
d. Bu muafiyetten yararlanmak isteyen işletmelerin bu Genelge’nin 5inci maddesine
uygun olarak Genel Müdürlüğümüzü bilgilendirmeleri ve yukarıda anılan gerekliliklere
ilişkin kanıtları sunmaları gereklidir.
e. Bu muafiyet hükümlerinin araştırma maksatlı kültürler gibi diğer maddeleri kapsayacak
şekilde genişletilmesine ihtiyaç duyulduğunda, bu Genelge’nin 5inci maddesine uygun olarak Genel Müdürlüğümüze bilgilendirme yapılmalı ve taşımanın kabul edilebilir emniyet düzeyinde yapılması için gereken önlemler ile bu önlemlere uyumluluğa ilişkin kanıtların sunulması gerekmektedir.
GENELGENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN