HaberlerHavayolları

IATA: Üç ay sonra havayolu kalmayabilir

Koronavirüs salgını sonrasında en büyük sıkıntıyı çeken sektörlerin başında havayolu şirketleri geliyor. Bir çok şirket uçaklarının önemli bölümünü yere indirirken, Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği IATA, kaybın 113 milyar dolara kadar çıkabileceğini, şirketlerin devlet yardımı olmadan en fazla 3 ay dayanabileceklerini bildirdi. 

IATA CEO’su Alexandre de Juniac açıklamasında hemen devlet yardımının başlamasını isteyerek “Sektörü tekrar canlandırmak için 200 milyar dolara ihtiyaç var. Havayollarının ancak yüzde 75’inin elindeki nakit para 3 ay dayanmaya yetiyor. 20 Şubat’ta zararın 29 milyar, 5 Mart’ta yaptığımız araştırmada ise 63 ila 113 milyar dolarlık zararlık tahminimiz var. Ne yazık ki bu zarar giderek artacak” dedi.

GELİRİN YÜZDE 94’Ü

IATA raporunda 10 veya daha fazla koronavirüs vakası tespit edilen ülkelerin bugün havayolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 94’ünün geldiği ülkeler olduğu vurgulandı. Bu küresel havayolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 19 düşmesi anlamına geliyor.

Geçtiğimiz gün Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Krizle mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan iç hatlarda biletlerdeki KDV oranının yüzde 1’e çekildiğini açıklamıştı. Aycı, uçuş ekipleriyle gidiş yolculuğunda sohbet etmiş, işten çıkarma olmayacağını söylemişti.

‘KİMSE OLACAKLARI ÖNGÖREMİYOR’

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr ise yaptığı açıklamada, “Koronavirüsün salgını bütün küresel ekonomiyi ve şirketimizi eşi benzeri görülmemiş bir olağanüstü duruma soktu. Mevcut durumda, kimse olabilecekleri öngöremiyor” dedi. Lufthansa 763 uçağının 700’ünün uçuşunu durdurduğunu ve yönetim kurulunun yüzde 20’lik bir ücret kesintisine uğrayacağını açıkladı.

YÜZDE 70 DÜŞÜŞ

Delta Air Lines önceki gün yaptığı açıklamada, 600’den fazla jetinin uçuşunu durduracağını, şirket ödemelerinin yarı yarıya kadar azaltılacağını ve talep tekrar artana kadar seferlerin yüzde 70’den fazlasını azaltacağını açıklamıştı. American Airlines Group ise çalışanlarına gönderdiği notta, daha önce hissedarlarını çok sayıdaki temettü ile ödüllendirdiği ve iyi zamanlarda hisse geri alımları yaptığını ve şu anda krizi idare etmek için yeterli nakdinin kalmadığı eleştirilerini reddetti.

MAAŞLARDA KESİNTİ

Avustralya’daki Qantas Hava Yolları ise tüm uluslararası uçuşlarını durduracağını ve 30.000 çalışanının üçte ikisini ücretli ya da ücretsiz izne çıkardığını açıkladı. Düşük fiyatla hizmet sunan easyJet PLC hava yolu şirketi ise, önümüzdeki 18 ayda pilot işten çıkar riskini asgariye indirmek için maaş ödemelerinin dondurulması ve tüm personelin üç aylık ücretsiz izne çıkmaları gibi koşulları içeren bir anlaşmayı İngiltere’deki pilot sendikasıyla imzaladı.

Kamu şirketi Emirates de pilotlarına ve personeline ücretsiz izne çıkmaları konusunda çağrıda bulunurken, rakip firma Qatar Airways ise 200 çalışanını işten çıkardı.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu