Japonlar RF-4E’leri emekli etti
Japon Hava Kuvvetleri’nde uzun yıllardır görev yapan ve taktik keşif amaçlı kullanılan RF-4E uçakları 9 Mart 2020’de son kez uçtu. Hyakuri Hava Üssü’ndeki gerçekleştirilen törenin ardından RF-4E su tagı ile karşılandı.
Japonlar, 1970’li yıllarda savaş uçağı olarak F-4E ve onun keşif modeli olan RF-4E’yi seçmişti. 1974 yılında 13 adet RF-4E Hyakuri’deki üste envantere girmişti. Burnunda kamera sistemlerine sahip RF-4E, farklı açılardan çektiği fotoğraflarla ‘ıslak film’ teknolojisi ile görev yapıyordu. Gövde altında ayrıca LOROP olarak adlandırılan ve uzun menzildeki hedeflerin de fotoğraflarını çekebilen sisteme sahip Japonlar, gelişen teknoloji ile birlikte uçaklarını bu yıl envanterden çıkarttı.
Japonya, elindeki F-4E uçaklarını F-35A ve B modelleri ile değiştiriyor. Halen Japonya’da Lockheed Martin tasarımı F-35’lerin imalat hattı da bulunuyor.
TÜRK HAVA KUVVETLERİ’NDE DE KULLANILDI
Türk Hava Kuvvetleri de uzun yıllar RF-4E uçaklarını kullandı. Eskişehir 113 ve Malatya/Erhaç’taki 173’üncü Filolarda görev yapan RF-4E’ler hava kuvvetlerinin taktik keşif ihtiyacını karşıladı. Modernizasyon sonrasında sayıları azaltılan uçaklar daha sonra sadece Malatya’da uçuşlarını sürdürdü. Ancak Suriye tarafından Akdeniz’de uluslararası hava sahasında düşürülen uçak ve sonrasında arka arkaya gelen kazalar sonrasında RF-4E’ler hizmetten çıktı.
Halen taktik keşif görevleri, Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı merkezli 113’üncü Filo’da görev yapan ve DB110 podları taşıyan F-16’lar tarafından yapılıyor. Uçaklar pod üzerinden aldıkları fotoğraf ve görüntüleri uydu veya yer istasyonu ile aktarıyor.