Savunma

Demir: “Erken İhbar Radar Sistemi Kasım ayında teslim ediliyor”

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde konuşan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, radar konusunda projelerin tek tek hayata geçirildiğini açıkladı.

Demir: “Erken İhbar Radar Sistemimizin (EİRS) ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. Ek olarak, EİRS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız” dedi.

ASELSAN ana yükleniciliğinde Türk Hava Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır kullanılan yabancı sistemlerin yerini alacak Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) ile uzun menzilli erken ihbar imkanı sağlanacak. 

Radarda, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip ve aynı zamanda yeni nesil S-Bant kullanılıyor. Hem sabit hem de taşınabilir ihbar radarlarından ASELSAN ilk etapta 4 sistem üretecek.

Bu tür teknolojiye sahip radar sisteminin ilk defa yerli imkanlarla yapılması ise hem Türk Savunma Sanayi hem de ASELSAN açısından önemli bir adım oluşturuyor.

Sınır Güvenlik Sistemi: KAYI

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, diğer radar projeleri hakkında da bilgi verdi:

“Ayrıca Sınır Güvenlik Sistemi Projemiz KAYI ile hudut karakollarımızda 7/24 sınır hattının izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt altına alınmasına yönelik sensör sistemlerinin kurulumu ve entegrasyonu ile ilgili altyapıların hazırlanmasını sağlıyoruz.”

Sahil Gözetleme Radarı

Sahillerin güvenliği için yapılan HAVELSAN ana yükleniciliğinde süren Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. İsmail Demir “Sahil şeridimizin güvenliği için büyük önem arz eden Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi geliştirme faaliyetlerinde de son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıl içerisinde projenin temel işlevlerini içeren ilk bölümü Sahil Güvenlik Komutanlığımızın hizmetine sunulmuş durumdadır. Bu yıl içerisinde de yeni Sahil Gözetleme İstasyonlarının devreye alınması ve yeni işlevlerin hizmete açılması ile kapsamının genişletilmesini hedefliyoruz”

HAVELSAN tarafından yüzde yüz yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS); ülkemiz kıyı ve kara suları ile münhasır ekonomik bölgelerde radar kaplaması ile durumsal farkındalık sağlamayı, elektro-optik algılayıcılar ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alınan verilerle destekleyerek Tanımlanmış Deniz Resmini oluşturmayı amaçlamaktadır.

SGRS ile aynı zamanda keşif, karakol, arama ve kurtarma faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması ve Türk deniz sahalarında görev ve sorumlulukları olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının birlikte çalışabilirlik seviyelerinin yükseltilmesi hedeflenmekte.

Drone tehditine yerli teknoloji

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir özellikle drone tehditine karşı yerli teknoloji ile geliştirildiğini söyledi:

“Özellikle son aylarda ciddi bir tehdit haline gelen ve konferansta da detaylı olarak tartışılacak olan drone sistemlerine yönelik milli çözümler de yapılan yatırımlar sonucunda yerli ve milli olarak geliştirilebilmektedir“

Yılmaz: “Sınırlarımızın güvenliği teminat altına alınmaktadır”

MÜSİAD organizasyonunda gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Anakara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz, sınır güvenliğinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bir taraftan fiziki sınır güvenliği tedbirlerini artırırken diğer taraftan teknoloji odaklı sınır güvenliği tedbirleri uygulaması sınırlarımızın güvenliğini teminat altına almaktadır. Üyemiz bir çok firma, savunma sanayii sektöründe büyük ölçekli yatırımlar yapmakta, yerli ve milli üretim için ellerini değil gövdelerini taşın altına koymaktadır. Sanayi İşbirliği Projeleri ile Ankara’nın savunma sanayiindeki gücünü arttırabilir, yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünleri yerli ve milli olarak Ankara’da üretebiliriz. MÜSİAD olarak buna her zaman hazırız” dedi.

Zirvede 70 şirket ve 1200 katılımcı 

Ülkemizin savunma sanayiindeki alt yapıya dikkat çeken Savunma Sanayi Sektör Kurul Başkanı Fatih Altunbaş ise Türk savunma ve havacılık sanayisi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi imkan ve kabiliyetleri ile çok sayıda proje ve ürün geliştirdi dedi.

Altunbaş, “2019’da 2. si düzenlenen, 59 firmanın, 1074 ziyaretçinin ve 22 ülkeden temsilcilerin katıldığı zirveye, bu yıl 70’e yakın firma ve salgın tedbirleri kapsamında yaklaşık 1.200 ziyaretçinin katılımasını bekliyoruz. 22 ülkeden ziyaretçiler, 3. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’ne katılım gösterecek. 2 gün boyunca 8 ayrı oturumda Anti-Drone Radar Sistemleri, Terör ve Hudut Güvenliği, Dijital Denizcilik ve Haberleşme ve Sınır Güvenliği Sistemleri konuları ele alınacak”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu