“Uçaklardan çok, yerde önlemlerin alınması çok daha etkili olur”
Sitemizin genel yayın yönetmeni Tolga Özbek, uçaklarda sosyal mesafe ve alınacak önlemlerle ilgili olarak Medyascope’un sorularını yanıtladı. Özbek, “Uçaklardan çok, yerde önlemlerin alınması çok daha etkili olur” dedi.
Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle 28 Mart’ta dış hat, 3 Nisan’da ise iç hat seferleri bazı istisnalar haricinde durduruldu. İki ay süren aranın ardından ilk iç hat uçuşu 1 Haziran’da İstanbul’dan Ankara’ya yapıldı.
Anterhaber sitesinde yer alan habere göre, 52 yaşındaki yazar Ayser Özbulut dün Milas-Bodrum Havalimanı’ndan İstanbul aktarmalı Trabzon’a yolculuk yaptı. Özbulut saat 17:10’da Türk Hava Yolları’nın TK 2824 sefer sayılı uçağı ile İstanbul Havalimanı’ndan Trabzon’a gitti.
Yaptığı yolculuk ile ilgili olarak Özbulut, Bodrum’dan İstanbul’a gidene ve İstanbul uçağına binene kadar sosyal mesafe kurallarına tamamen uyulduğunu ve sıkıntı yaşanmadığını söylemiş, ancak Trabzon uçağında hiçbir şekilde sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını belirtmişti. Uçakta çekilen fotoğraf ve görüntülerin medyaya yansımasının ardından uçaklarda alınan koronavirüs önlemleri konuşulmaya başlandı.
25 yıldır havacılık gazeteciliği yapan Tolga Özbek ile koronavirüs salgını sonrasında havacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri, İstanbul-Trabzon uçuşunda ortaya çıkan görüntüleri konuştuk.
Özbek uçakların içindeki sosyal mesafe kurallarının nasıl sağlanabileceği ile ilgili olarak “Tek koridorlu uçaklarda koltuklar üçlü. Ortayı boş bıraktınız, sosyal mesafeyi korudunuz. Peki arkadaki yolcu hapşırdığı zaman veya bir önünüzdeki koronavirüslü bir yolcu olduğu zaman ne yapacaksınız? Pek bir şey yapamıyorsunuz. Sonuçta uçakta boşluk koydum, sosyal mesafeyi korudum demek çok mantıklı değil” dedi
Özbek’in öne çıkan açıklamaları ise şöyle: “Türkiye’deki kuralı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koyuyor. Havacılık otoritesi deniyor buna. O da sağlıkla ilgili yaklaşımları, örneğin Sağlık Bakanlığı veya Bilim Kurulu’nun almış olduğu kuralı havacılığa uyguluyor. Bir de uluslararası otoriteler var. Bunlar da kural koyucu ve hepsi birlikte hareket ediyorlar
Uçak doluymuş, sosyal mesafe bırakamıyorsunuz. Dolayısıyla biniyorsunuz uçuyorsunuz. O zaman herkesin maskesi olacak. Havayolu hijyen kiti dağıtıyor, herkeste bu olacak. Bu yüzden sosyal mesafe bırakıldı, bırakılmadı konusu biraz mantıksız havacılık için.
Uçakta kullanılan filtreleme sistemi HEPA filtresi. HEPA filtresi sistemi de yüzde 99,8 oranında havanın temizliğini garanti eden bir sistem. Benzer sistem hastanelerde ameliyathanelerde kullanılıyor. Bu açıdan iyi bir sistem. İkincisi uçakta mevcut hava dışarıdan alınıyor, içerideki hava ile sirküle ediliyor, temizleniyor, filtreden geçirip içeri veriliyor. Yüzde 99,8’e kadar garanti verse de bulaşma riski her zaman var. Ama burada önemli olan bu riskleri minimize etmek. Bir alışveriş merkezinde daha fazla riske sahipsiniz. Çünkü içerideki hava sirküle edilmiyor, dışarıdan temiz hava alınmıyor. Uçaklardan çok, yerde önemlerin alınması çok daha etkili olur diye düşünüyorum.
İç hatlar 1 Haziran’da açıldı, uçmadım. Gözümle görmek istedim. Ama bununla ilgili bir çok haber yaptık. Terminallere artık, uğurlayıcı veya karşılayıcı alınmıyor, sadece uçacak kişi alınıyor. Sosyal mesafe korunuyor. Herkesin eldiveni oluyor maskesi oluyor bu takım önlemler ile içeri girebiliyorsunuz. Uçağa da alış sırasında aşama aşama alınıyor yolcular. Eskiden 15-20 dakika süren işlemler, şimdi 40-45 dakika sürüyor. Bunlara katlanılması lazım. Bu aşamada nasıl bir fotoğraf çıktı ortaya, hangi aşamasında çekildi bilmiyorum.”
Özbek, haberlere yansıyan İstanbul – Trabzon uçuşuyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “İstanbul’dan İzmir’e alternatifiniz çok. Arabaya atlayıp üç-üç buçuk saatte ulaşıyorsunuz. Trabzon’a öyle bir şansınız yok. Fiyatlar ile ilgili bir haber yapmıştım, Antalya, İzmir, Dalaman, Bodrum uçuşları ortalama 249 TL, 259 TL, 279 TL. Ama bu fotoğraf Trabzon’dan çekilmiş. Trabzon’dan İstanbul’a gittiğiniz vakit, yolda bir gün bir yerde uyumanız lazım. O yüzden Trabzon’a giden uçak fiyatları 449 TL’ye kadar çıkmıştı. Çok fazla talep var. Sonuçta insanlar köyüne gidecek, memleketine gidecek. Talep yüksek olduğu için fiyat yüksek. Burada uçaklar dolu hale geliyor. Zaten boş koltuk uygulamasının, uçak boş değilse, doluysa, uygulamasına sağlık açısından buna Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA) karşı çıkıyor. Bunun mantıksız olduğunu söylüyor. Ben boş koltuk bırakacağım açıklaması bir ‘Air CANADA’dan geldi, zaten onlar da talep olmayan hatlarda yapacaklardır.
Ortadaki bir koltuğu boş bıraktığınız zaman uçağın doluluk oranları yüzde 66’ya iniyor. Bugün bir havayolunun para kazanmasının yolu, hattına göre değişse de uçağın minimum yüzde 80 dolulukta olmasından geçiyor. Orta koltuk uygulaması yapılırsa, bilet fiyatları 249 TL değil de, 400 TL olacak 500 TL olacak. Bu da havayolunun tercih edilebilirliğini ortadan kaldırıyor. Ama dediğim gibi HEPA filtresi, uçaklardaki klima sistemleri gelişmiş sistemlerdir. Bu nedenden dolayı izin veriliyor buna.
Yarın öbür gün dış hat uçuşları başlayacak. Bir çok ülke sizden son dört-beş gün içinde yapılmış Kovid-19 testi isteyecek. Ben seni içeri alırım ama 14 gün karantina süresi var diyecek. Uçaklar tabii ki bulaşıcı hastalıkların taşınmasında çok önemli bir faktör ama sektörün alabileceği en fazla önlem bu.”
İstanbul Havalimanı koronavirüs salgını ile ilgili koyduğu kuralları da kendi sitesinden açıklamıştı. Kurallara göre maskesiz yolcu ve ziyaretçiler, toplum sağlığını korumak amacıyla terminallere ve uçaklara kabul edilmiyor. Terminal yalnızca yolcuların ve zorunlu refakatçilerin girişine açık olduğu belirtiliyor.(Medyasope)