Hava KuvvetleriTolga ÖzbekYazarlar

Türkiye’ye F-16 için ABD’den net adım bekliyor, Yunanistan’a F-35 izni yakında çıkıyor

Türkiye ABD ilişkileri, F-16 iznine kitlenmiş durumda. ABD’nin masadaki kartı ise İsveç’in NATO üyeliği. Yasama döneminde TBMM’ye gelecek onay için pazarlık sürüyor. Türkiye ABD’den net adım beklentisi içinde. Bir taraftan Yunanistan’a F-35 satışı konusunda ABD Kongresi’nin önümüzdeki 15 gün içinde karar alması bekleniyor. 

Senatör Bob Menendez’in durumundan Kongre adımına son gelişmeler…

“En büyük engel Menendez’di”

Konuyu yakından takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) ziyaretinin ardından New York dönüşünde F-16 alımını şöyle değerlendirdi:

“Bizim, F-16’larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD’li Senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan 3-4 gün önce Amerika’da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. 

Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil.

‘’ABD’den net bir yanıt bekliyoruz”

Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürütecek. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız. Bu konu dahi bizlere savunma sanayi noktasında kendi kendine yeten bir ülke olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 

Daha önce İHA-SİHA noktasında da aynı durumdaydık. O zamanlar Predator meselesi vardı. İhtiyacımız olduğu halde müttefikimizden alamamıştık. Ne yaptık, kendi İHA’larımızı ürettik. Durmadık SİHA yaptık, TİHA yaptık, KIZILELMA yaptık, HÜRKUŞ yaptık, ATAK yaptık… Şimdi de F-16’lara ihtiyacımız var fakat bir yandan da yeni nesil savaş uçağımız KAAN’ı üretmek için çalışıyoruz.”

Ara uçak ihtiyacı

Halen Türkiye, ara uçak ihtiyacı için 40 adet F-16 Block 70 talep ediyor. Eldeki diğer 79 adet F-16 Block 40 ve 50’nin modernizasyonunu içeriyor. Modernizasyon ile 79 adet F-16, yeni nesil Block 70’lerin standartlarına yükseltilecek.

Programda ayrıca yedek parça hassas mühimmatlar ile birlikte yaklaşık liste fiyatı üzerinden 20 milyar dolarlık bir alım söz konusu. 

Yunanistan’a F-35 izni eli kulağında

Türkiye F-35 programından ABD tarafından çıkartıldığında Yunanistan’da adeta bayram etkisi oluşturmuştu. Ardından Yunanistan F-16 modernizasyonunun ardından F-35 alımı için adım attı. 

Plana göre yaklaşım 30 adet F-35 alınması yönünde. Rakamın düşebilmesi veya artması da mümkün. 

Bu proje için Yunanistan yaklaşık 3,5 milyar dolar ayıracak. Ancak geçtiğimiz günlerde F-35’lerin kullanılacağı üslerde alt yapı yatırımının 800 milyon dolara kadar çıkması kamuoyunda ciddi tartışmaya neden olmuştu.

Eğer ABD’de kongreden Yunanistan’a F-35 alım onayı çıkarsa, hedef olarak teslimat tarihinin 2028’de başlaması öngörülüyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu