Türk mühendislerinin kurduğu İHA ile kargo taşıyan Sortie Cargo yurtdışından yatırım aldı
Yer İstanbul Tuzla’da Orhanlı’da bir sanayi sitesi… Bir kaç genç atölyelerinde çalışıyor. Etraftaki şirketler ise çıkan patlama seslerine alışmış durumda. Kısa mesafeden kalkış için ‘buster’, sonrasında uzay için itki sistemleri derken yeni proje sivil havacılıkta adından söz ettirecek bir girişim: Sortie Cargo…
Aslında Sortie Cargo’yu ilk olarak Linkedin paylaşımlarıyla tanıdım. Bir İHA düşünün turbofan mototoruyla uçacak, 150 kilogram kargoyu meydandan meydana veya buster yardımı ile örneğin fabrikadan diğer fabrikaya taşıyacak bir sistem üzerinde çalışmalar hakkında videoyu paylaşmışlardı.
Emre Taşkın tasarımı Tolga Özbek’e anlattı
Hemen şirketle temasa geçtim. Şirketin kurucularından Emre Taşkın ile haberleştik ve ardından bir araya geldik. Emre Taşkın, Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra İTÜ’de Makine Mühendisliğini eğitimini tamamlamış. Yıldız Üniversitesi’nde master yapmış. 33 yaşında. 12 yıl önce roket yarışlarıyla bizzat deneyerek, öğrenerek sektöre giriş yapmış.
Buster ve uzay roketlerinin ardından şimdi üçüncü projeleri Sortie Cargo. Şirketin CEO’su Ümit Yelken. Ali Cem Bulut Test Mühendisi. Kerem Özkan da icra kurulu üyesi. Sekiz ay önce hayata geçirdikleri projede hızla yol aldılar. Bu konuda danışmanları ise Prof. Dr. Onur Tuncer, Doç. Dr. Serkan Kurt ve Doç. Dr. Alper Yontar.
Sistemde hedef, buster veya normal pistten aynı uçak gibi havalandıktan sonra saatte 1000 km hızla uçabilecek bir araç. Menzili de 2 bin 500 kilometre olacak. Gelecek yıl uçuş testlerinin başlaması planlanıyor.
İtalya’dan yatırımcı
Sekiz aydır süren çalışmalarda ekip kısa süre önce İtalya’dan yabancı yatırımcı aldı. İtalyan şirketin adı anlaşma nedeniyle söylenemiyor. Ama ülkenin en büyük savunma ve havacılık devi desek okuyucularımıza bir tüyo vermiş oluruz. Hedef bu yatırımcı ile daha da büyümek.
Merkezini İtalya’ya taşıyan Sortie Cargo’nun tasarım ve test ekibi Türkiye’de çalışmalarını sürdürüyor.
Sortie Cargo başarılı olursa, Elon Musk’un yaptığı gibi gökyüzünde yeni bir devir başlatacak. Çok özel kargolar bu sistem ile istenilen yere gönderilecek. Henüz dünyada turbofan motorla bu sisteme giren bir şirket yok.
Hayal edin ve çalışın
Sortie Cargo’nun videosunu YouTube sayfamda yayınladıktan sonra ilginç yorumlar aldık. “Bu kadar kolay olsa Lockheed Martin’e, Airbus’a gerek mi var”, “Bu iş olmaz”, “Yatırımcının parasını almak için yapıyorlar” gibi yorumlar geldi.
Yukarıda da yazdım. Elon Musk SpaceX dediğinde herkes gülüyordu. Olduğu yere inen roket için “Montaj bunlar” deniliyordu. Olaya farklı bakışın nereye gittiği ortada.
Veya Selçuk Bayraktar’ı ilk tanıdığımda babası rahmetli Özdemir Bayraktar’ın İkitelli’de küçük atölyede iki CNC tezgahı ile başlayıp buralara ulaşması…
“Hesapları yanlış. Yatırımcıdan para topluyorlar” diyenlere ise lafım şu: Ben internetten ayak yapım nedeniyle ayakkabı alamıyorum. Deneye deneye en çok uyanı tabi ki cebime de uyanı almaya çalışıyorum. 1 TL’yi bile kimse kimseye borç vermiyor. Herkes tartıyor. Aynı durum İtalyan şirket için de geçerli. Demek ki İtalyanlar hesabı-kitabı yapmış…
Beklenmedik fikir
Beklemediğiniz fikir, beklemediğiniz yerden gelebilir. Genç arkadaşlarımıza söyleyebileceğim çok önemli şey var… Hayal edin. O hayalin peşinde koşun, çalışın, hedefinizden ayrılmayın. Bir gün o hedefe ulaşacaksınız. Size gereken tek şey bir kıvılcım…