Savunma

İran Rusya’dan Su-35 ve S-400 alacak

İran, hava kuvvetlerini modernizasyon ve hava savunma sistemini geliştirmek üzere Rusya ile masaya oturdu. İran kaynaklı haberlere göre toplam 10 milyar dolarlık alımda masada 24 adet Su-35SE tipi savaş uçağı ile S-400 hava savunma sistemi bulunuyor.

Uzun süredir Rusya ile görüşmeler yapan İran, atacağı adım ile hava kuvvetlerini modernize etmek istiyor. Eski nesil ABD yapısı uçaklara ek elinde Rus imalatı savaş uçakları da bulanan İran, Su-35SE konusunda Rusya ile anlaşmanın yolunu arıyor.

Su-35 için ABD’den karşı hareket

Çift motorlu, gelişmiş radar ve avionik sistemlere sahip olan Su-35 konusunda ilk etapta toplamı 24 adet uçağın envantere girmesi bekleniyor. ABD, hava kuvvetlerinde batılı uçak bulunduran ve Su-35 almak isteyen ülkeleri kara listeye alıyor.

Bu konuda en büyük sıkıntıyı yaşayan ülkelerin başında da Mısır geliyor. Mısır’ın Rusya’ya verdiği Su-35 tipi uçaklar henüz teslim edilmedi. Uçaklar Sukhoi fabrikasında test uçuşlarını sürdürüyor. Bu uçakların Cezayir’e satılması bekleniyor. Benzer bir durum Endonezya için de geçerli olmuştu. Endonezya Su-35 kararından vazgeçerek batı yapısı uçaklara yönelmişti.

S-400 pazarlığı

İran’ın bir başka adımı da S-400 hava savunma sistemi olacak. İran özellikle İsrail tehdidine karşı S-400 hava savunma sistemi almak için Rusya ile görüşüyor. İlk etapta iki sistemin alımı masada.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu