Hava KuvvetleriSavunma

Polonya’ya ödünç erken uyarı uçağı

Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ihtiyacı için doğrultusunda İsveç’e iki adet Saab 340 AEW siparişi veren Polonya Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimat 2 ay içinde gerçekleştirildi. Uçaklardan ilki ödünç olarak bir dönem Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hava Kuvvetleri’nde uçtuğu ve İsveç’te yedek olarak bekletildiği öğrenildi.

Ukrayna Savaşı sonrasında silahlanmasını hızlandıran Polonya Hava Kuvvetleri, ihtiyacı olan HİK uçağı için İsveçli Saab şirketi ile anlaştı. Bir dönem bölgesel uçuşlar için tasarlanan çift motorlu Saab 340 uçağının üzerine konulan Erieye modelini seçen Polonya için farklı bir uygulama gerçekleştirildi.

BAE Hava Kuvvetleri’nin envanterinden çıkan ve halen İsveç’te bulunan bir uçak hızla modernize edilerek kısa süre içinde göreve hazırlandı. Bu uçak, anlaşmanın yapılmasından iki ay sonra Polonya Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Global EriEye olarak adlandırılan Bombardier imalatı Global 6000 iş jetine uygulanan EriEye modelini seçen BAE, ilk teslimatın ardından elindeki Saab 340 AEW’lerden birini İsveç’e göndermişti. Uçak faal halde satılmak üzere Saab tesislerinde bulunuyordu.

İki uçak uçak siparişi verdi

Polonya, geçtiğimiz Temmuz ayında iki adet Saab 340 AEW için İsveç ile anlaşmıştı. Yaklaşık 58 milyon dolarlık anlaşmada ilk uçağın yıl sonunda, ikincisinin de 2025’te teslimatı öngörülüyor.

Gövde üzerinde Erieye radarına sahip uçak, havadan gözetim ve ihbarın yanı sıra kurtarma operasyonlarında da kullanılıyor.

Saab’ın Erieye AEW/AEW&C sisteminin farklı konfigürasyonları dokuz ülkeye satıldı. Sistem ayrıca Brezilyalı Embraer imalatı EMB-145 jet motorlu bölgesel uçağının üzerinde de bulunmakta.

450 kilometre menzilli

PS-890 Erieye radarı, 450 km’ye kadar menzil ile her iki tarafta 160° sağlayan aktif elektronik dizi taramasına sahip. Uçak içinde ikisi pilot, dördü de radar kontrolörü toplam 6 kişilik mürettebat görev yapıyor. Toplam 5 saatin üzerinde havada kalabilen Saab 340 AEW, 7 bin 620 metre (yaklaşık 25 bin feet) irtifaya çıkabiliyor.

Saab 340’ta, her biri 1870hp üreten iki General Electric CT7-9B turboprop motor ile uçuşunu gerçekleştiriyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu