Yazarlar

Dr. Abdullah Nergiz: Corona çıkıyor, yakıt fiyatları düşüyor

Dr. Abdullah NERGİZ – Havayolu 101

Petrol fiyatları, son iki yılın en düşük seviyelerine geriledi. Şu an itibarıyla Brent tipi petrolün varil fiyatı, 52 USD seviyelerinden işlem görüyor.

Bu durumun en önemli sebebi, dünya genelinde hızla artan Coronavirus vakaları ve buna bağlı olarak küresel ekonomide yaşanması muhtemel yavaşlama.

Havayolu 101’de sık sık belirttiğimiz üzere, sivil havacılık sektörü dışsal şoklara son derece maruz bir yapıya sahip.

Petrol fiyatlarındaki hareket, maliyetlere etkisi bakımından bu gibi dışsal unsurların en başında geliyor.

İş modeline göre toplam içerisindeki payı değişmekle birlikte, akaryakıt giderleri, havayolu şirketlerinin maliyet kalemleri arasında açık ara en önde yer alıyor.

YAKIT EN ÖNEMLİ GİDER KALEMLERİNDEN BİRİ

Günümüzde toplam maliyetler içerisinde akaryakıtın payı, network taşıyıcı şirketlerde %20 civarında seyrederken, düşük maliyetli iş modelini benimseyen havayolu firmalarında bu oran %40 mertebesine kadar yükselebiliyor.

Dolayısıyla normal piyasa şartlarında, petrol fiyatlarının düşmesi, havayolu şirketleri açısından olumlu bir gelişme şeklinde kabul ediliyor.

Ancak şu anki durum bundan çok farklı.

Zira petrol fiyatlarında yılbaşından bu yana neredeyse %25 oranına ulaşan düşüş, yavaşlayan küresel ekonominin bir yansıması niteliğini taşıyor.

Havayolu sektöründe özellikle Güneydoğu Asya odaklı olarak meydana gelen çok sert daralma, herkesi endişelendiriyor.

Bakalım içerisinde bulunduğumuz bu süreç daha ne kadar devam edecek ve sektörde ne gibi izler bırakacak?

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu