AnadoluJet ayrı şirket yapısıyla başarılı olabilir mi?
Türk Hava Yolları’nın uzun süredir beklenen alt marka AnadoluJet’i ayrı bir şirket haline getirme adımı atıldı. THY Yaptığı KAP açıklamasıyla birlikte AJet adında yeni bir şirket kurulumu yapıldı. Bundan sonra hangi adımlar atılacak? Yeni şirket başarılı olabilir mi?
Sorunun ilk yanıtı tamamen ne kadar bağımsız olacağına ve rekabet edebilecek bir yapıya sahip olup olmayacağından geçiyor. THY bu adımla Pegasus’a ciddi bir rakip çıkartıyor.
THY, iç hat operasyonunda daha uygun fiyata yolcu taşımak ve yolcu hareketliliğini artırmak üzere 2008 yılında AnadoluJet‘i kurdu. THY’nin ilk teslim 737-800 tipi uçakları AnadoluJet’e kaydırdı. Kabin tamamen ekonomi sınıfı haline getirildi.
Ana üs, Ankara Esenboğa, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. İzmir Adnan Menderes de ana meydanlar arasına eklendi.
Düşük maliyetle operasyon ile yolcuya uygun fiyatlı bilet sunuldu. Bu yaklaşım yolcudan kısa sürede karşılık buldu. Ancak şirketin yolcu açısından THY ile ayrışması uzun zaman aldı.
Uçuş ekiplerinin, bakımın THY üzerinden gelmesi nedeniyle şirket operasyon maliyetlerini hiç bir zaman beklendiği kadar aşağıya çekemedi. Bir dönem ağırlıklı olarak SunExpress üzerinden uçak kiralama gerçekleştirildi. Ekipleri ile birlikte wet lease olarak adlandırılan bu yaklaşımdan bir süre sonra vaz geçildi.
Ahmet Bolat’ın hamlesi
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın olması ile birlikte uzun yıllardır sürüncemede kalan AnadoluJet tekrar atağa geçti. Havacılıktaki toplanma ile birlikte filoya 737MAX, A321neo gibi daha yeni uçaklar katılmaya başlandı.
Maliyetlerin daha dikkatli takip edilmesi, büyüme, çevre ve Avrupa ülkelerinde açılan yeni hatlarla birlikte AnadoluJet atağa kalktı. Halen AnadoluJet filosunda 81 adet uçak var. Bunun 12 adedi A321neo, 4 adedi A320neo ve 8 adedi B737-8max olmak üzere toplam 24 adedi yeni nesil uçaklar.
Hedef, teslim edilecek 6 737 MAX ve diğer uçaklarla birlikte önümüzdeki yıl 100 uçaklık filoya çıkabilmek.
Pegasus’a rakip
Ayrı bir şirket kurulumunun ardından uçuş operasyon yetkisi alınacak. Normalde bu adım yaklaşık 6 ay sürüyor. Ardından da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHMG) farklı meydanlar için slot verecek. Özellikle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ciddi öneme sahip. Bu açıdan AnadoluJet Pegasus’a rakip olacak.
İkinci adım şirketleşme ile birlikte ayrı bir yönetim yapısı. Uçuş ekibinden bakıma kadar yeni bir kadro kurulacak. Bu kadronun ne kadarı THY’den alınacak? Örneğin bir pilot AnadoluJet’te mi veya THY’de mi uçacak? Maaş farklarından statüye ve sunullan imkanlara kadar nelerin masaya konulacağı merakla bekleniyor.
AnadoluJet özelleşebilir mi?
Bir süredir THY’nin Katarlılara satıldığı dedikoduları yapılıyor. En üst düzeyde de bu dedikodular yalanlanıyor. THY, ana çatıda ayrı bir şirket haline getireceği AnadoluJet’in blok satışını yapabilir mi? Veya belirli bir sürenin ardından örneğin borsaya açabilir mi? Bu yollar farklı bir şirket olduğunda açık.
Bir çok soru cevabını önümüzdeki günlerde bulacak. Görünen o ki iç hatlara ve Türk Havacılık Sektörüne yeni bir oyunca artık yeni bir yapı ile geliyor.
Ama yapının kendini tam olarak ispat edebilmesi için kendi kendine adım atabilir hale gelmesi gerekiyor. THY buna ne kadar izin verecek, bu önemli bir soru.
KAP açıklaması
Yönetim Kurulumuzca Ortaklığımızın AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla faaliyetlerinin %100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulacak olan “AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi” altında devam ettirilmesine karar verilmiştir.